Zbog odlaska u zatvor, o kojem sam obavijestio poslodavca, zatražio sam 4 mjeseca neplaćenog dopusta od firme do okončanja izvršenja kazne zatvore. Neplaćeni dopust nije mi odobren. Mjesec dana nakon primio sam u zatvoru odluku poslodavca o izvanrednom otkazu. Što mi je činiti, s obzirom da u Zakonu o radu stoji da se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji? Trebam li podnijeti tužbu protiv firme ili uložiti žalbu?


Sukladno odredbi članka 66. Zakona o radu neplaćeni dopust nije pravo radnika, već zakonom predviđena mogućnost o kojoj odlučuje poslodavac, pa je zakonita odluka kojom vam je odbijen taj zahtjev.

Glede otkaza o radu, poslodavac je postupio sukladno odredbi članka 108. ZOR-a kada je, zbog određivanja zatvorske kazne, posegnuo za izvanrednim otkazom ugovora o radu, a i sudska praksa jasnog je stava da je određivanje pritvora ili zatvora opravdan razlog za izvanredni otkaz, te da u tom slučaju poslodavac odlučuje je li nastavak radnog odnosa moguć (Vrhovni sud, Rev-795/98 od 30.09.1998.g.). Međutim, pravilno ste u svom pitanju istaknuli da je poslodavac tek po isteku roka od 15 dana od saznanja za razlog za izvanredni otkaz donio odluku o istome, pa je ovakva odluka vašeg poslodavaca nezakonita.

Sukladno odredbi članka 129. stavak 1. i 4. ZOR-a, dužni ste zatražiti zaštitu u postupku pred poslodavcem da biste imali kasnije uvjete za vođenje sudskog postupka, te nikako nemojte propusti rok od 15 dana za dostavu vašeg prigovora poslodavcu.