Tijelo, bolje rečeno, centralni nervni sustav interpretira uobičajene senzoričke inpute tipa zatezanja, krutosti, manje bolnosti kao izrazitu bol

Imam 28 godina. Godinu dana trenirala sam cross fit (prije toga bila sam anoreksična i sport me izvukao iz tog problema). Uz to dodajem da imam i hormonalne poremećaje uzrokovane mršavljenjem. U drugom mjesecu ove godine odselila sam se radi posla. Tjednima nisam spavala i pretjerano se stresirala dok nisam počela osjećati užasne bolove u koljenima i nogama. Za to vrijeme uopće nisam trenirala, mišići su oslabili a ja sam se udebljala. Dva najbolja ortopeda rekli su da se radi o minimalnoj hondromalaciji patele ali ja osjećam užasne bolove. Prvih mjesec dana nisam mogla niti hodati. Mislim da je riječ i o tendinozi. Doktori preporučuju plivanje (koje pomaže) i biciklizam (prilikom bicikliranja jako mi se stisnu kvadricepsi što dodatno stisne koljeno i mislim da to nema smisla). Imate li kakav program u sklopu koga prvo relaksiram tkiva i koljeno a zatim sustavno upražnjavam vježbe da mišići preuzmu funkciju zgloba?

 

 

Iako bez odgovarajućeg pregleda ne mogu sa sigurnošću tvrditi, postoji vjerojatnost da se kod vas radi o tzv. centralnoj sentitizaciji. Prevedeno, vaše tijelo, bolje rečeno, centralni nervni sustav interpretira uobičajene senzoričke inpute tipa zatezanja, krutosti, manje bolnosti kao izrazitu bol. Da odmah razjasnim, problem NIJE u vašoj glavi u smislu čisto psihološkog problema subjektivne interpretacije. Proces je sličan alergiji, unutar koje tijelo na benigni podražaj reagira izrazito jakom imunom reakcijom. Tako je lako moguće da vaš „sustav upozorenja“ reagira sa izrazitom boli kod vrlo malih podražaja. Ako je tako , tada program vježbi sa vrlo, vrlo postupnim povećanjem opterećenja bi mogao biti od pomoći. Za početak, vožnja bicikla BEZ ili tek sa minimalnim opterećenjem kroz 15-25 minuta, sa dugim i neintenzivnim istezanjem, svaki drugi dan. Kasnije kombinacija sa hodanjem na traci ili u prirodi. Ako vidite da ovaj postupak ne pomaže, potražite fizioterapeuta sa iskustvom u terapiji centralne sentitizacije.