Znate, ako je trčanje na 5 km korisno, to ne znači da je trčanje na 50 km još korisnije. Rekreativna vožnja biciklom je jedno, a Tour de France nešto sasvim drugo

 

U životu često baratamo pojmom slučajnosti. Vjerojatno i kada treba i kada ne treba. Tako bi milijunski dobitak na lotu trebao biti čista slučajnost, baš kao i to na koju će stranu pasti novčić ako ga hitro zavrtite u zraku. Malo je manje slučajno koliko ćete se obogatiti u životu, jer to ipak dosta ovisi o vašem angažmanu, sposobnostima ili razvijenim vezama. Sklonost prometnim udesima jednim dijelom može biti slučajna, ali većinom ju formirate sami. Mnogi govore i da najveća većina bolesti dolazi posve slučajno, bez vidljivog razloga.

U prilog takvoj tvrdnji, često su mi znali reći kako se netko teško razbolio, iako se stalno bavi sportom. Znači, bavi se korisnom aktivnošću, zbog koje bi trebao biti poprilično zaštićen, a ipak se razbolio. Nije li to slučajnost? Pa i nije baš. Sport je svakako koristan, ali u normalnim količinama i uz razumno ponašanje.

Sve je dobro dok je sport pojam zabave, druženja i umjerene fizičke aktivnosti. Ali, profesionalni sport, trka za rekordima, opsjednutost fascinantnom mišićnom masom i ubitačni treninzi koji traju satima predstavljaju potpuno drugačiju priču. U tome više nema puno dobroga. Znate, ako je trčanje na 5 km korisno, to ne znači da je trčanje na 50 km još korisnije. Rekreativna vožnja biciklom je jedno, a Tour de France nešto sasvim drugo. Kada si postavite za cilj rekorde ili instant-rezultate bilo kakve vrste, velika je šansa da ćete odlutati u pogrešnom pravcu.

Osim brutalnog iscrpljivanja (što samo po sebi slabi imunitet), nerijetko se pokušava i s raznim preparatima, koji bi trebali dati dodatnu snagu, mišićnu masu, a možda i slavu. (Što mislite o šopanju proteinima nekoliko puta iznad optimalnih količina?) Takvi preparati znaju biti iznimno štetni, pogotovo ako ih se koristi duže vrijeme. Revnosni sportaši baš sve su podredili uspjehu, pa, naravno, i prehranu. Ne kažem da je to pravilo, ali mnogi sportaši hrane se nezdravije od ostale populacije. Čak dosta nezdravije. Na početku nitko ne razmišlja o dilemi „slava ili zdravlje“. Ali, tijelo pamti i sve dolazi na naplatu.

Naravno, ne treba ni naglašavati vezu između vrhunskog sporta i ozljeda. Slučajni lom noge? Slučajni teniski lakat? Slučajni potres mozga? Slučajno se srušio na terenu? Desetak operacija na koljenu je slučajnost? Nezgodno je što se iza svakog vrhunskog uspjeha zahtijevaju novi vrhunski uspjesi (neutažive ambicije roditelja ili glad za novcem koja nikada ne prestaje), a to je i psihički iscrpljujuće. Dodatna karika prema urušavanju zdravlja. Neumjerenost i slava pod svaku cijenu znaju biti itekako opaki.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]