Malo koji penzioner (ali i oni mlađi) danas ne pije neki od lijekova za snižavanje kolesterola i snižavanje krvnog tlaka

„Ne tražite rješenje na internetu, već kod liječnika.“ Liječnici su izrazito skloni ovakvoj preporuci, pogotovo zadnjih godina. Dakle, kod liječnika za akutna stanja, kod liječnika za kronična stanja, kod liječnika za preventivne lijekove i kod liječnika za znanstveno-edukativnu promjenu mišljenja. Za vas brine provjerena znanost, a sve ostalo su mračne opsjene. Lijekovi liječe, a savjeti s interneta zatupljuju i čine vas još bolesnijima. Rezultat svega je nezaustavljivi rast broja lijekova na recept. Bolesti i promocija čine svoje. Ali povijest nas itekako uči da je smrtnost po bolnicama redovito padala kada su liječnici bili u dužem štrajku. Koliko nas najrazvikaniji lijekovi čine zdravijima?

Malo koji penzioner (ali i oni mlađi) danas ne pije neki od lijekova za snižavanje kolesterola i snižavanje krvnog tlaka. Kao da je u pitanju standardna usađena greška ljudske populacije ili epidemija zaista širokih razmjera. Ili kao nekakva općeprihvaćena navika. Svi se liječe, makar samo i zbog straha da bi se mogli razboljeti. Znate li koliko su navedeni lijekovi u stvarnosti zaista djelotvorni? Izgledi da će čak i pacijenti visokog rizika imati neke koristi od njih u narednih 5 godina nisu veći od 5%. Drugim riječima, barem malu korist mogao bi imati svaki dvadeseti korisnik. Ostali će imati samo trošak, nuspojave i lažnu sigurnost. U jednoj anketi korisnici su priznali da su njihova očekivanja u efikasnost ovih lijekova daleko veća. Rekli su i da mnoge od ovih lijekova uopće ne bi koristili da su znali za realne podatke o djelotvornosti. Problem je u tome što im takve podatke liječnik neće dati, a i inače su teško dostupni. A nuspojave bi vas stvarno trebale zabrinuti. Zbog toga svakog dana u SAD umre 300 ljudi. Jednostavno, prevelika doza otrovnih tvari. Možda veća potrošnja lijekova vas ne veseli, ali kod interesnih skupina stanje je upravo suprotno. Oni će poduzeti baš sve da vaša polica s lijekovima bude uvijek solidno popunjena. Zdravstveno osiguranje na kraju sve plati, bez obzira na stanje koje je konstantno na rubu bankrota.

A nije stvar samo u tome koliko će lijekovi pomoći ili odmoći. Vjerovanjem da će nam isključivo lijekovi produžiti život, obično se zanemaruju prirodni i neškodljivi načini prevencije. Dobro je poznato da se ljudi obraćaju liječniku većinom zbog bolesti, koje se mogu spriječiti zdravim načinom života. Rizik od srčanog udara možete smanjiti i više od 50% ako slijedite prehranu temeljenu na cjelovitim biljnim namirnicama. Dakle, tako si možete pomoći neusporedivo više nego putem lijekova. Razlika je stvarno ogromna.

Nedavno su rekli da drveće može živjeti gotovo neograničeno uz optimalne životne uvjete. Voda, sunčeva svjetlost, dobra zemlja i čist zrak. Nikakvi spektakularni uvjeti, zar ne?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]