Prijateljstvo je uvijek bilo plemenit pojam. Čak i više od toga. Prijatelj zna sve vaše tajne, prijatelj uskače u nevolji, prijatelj je rame za plakanje, na prijatelja se uvijek možemo osloniti. Njemu otkrivate svoju dušu. Pravi prijatelj je poput brata ili sestre. Nesumnjivo, svijet bi bio opako mjesto bez prijatelja. Neki kažu da se prijateljstvo dugo stvara, ali dugo i traje. Prijateljstvo i prateća prisnost je prelijepo, ali, nažalost, nije uvijek iskreno. Štaviše, loš prijatelj može izokrenuti život u krivom pravcu. I nađete se u problemima, koje prije niste imali. Baš o tome želim progovoriti.

Hm, jeste li razmišljali o svojim bliskim prijateljstvima? Da li su ona baš takva kakva bi trebala biti? Da li vaš prijatelj kleveće ili loše govori o drugima? Je li uspio u vaš um usaditi neljubazne misli o osobama iz vaše okoline, o političarima, o cijelom svijetu? Osjećate li u njegovim riječima tragove zavisti i sumnjičenja? Uvlači li vas u neki svoj rat (bračni rat, obiteljski rat, osobni rat…) ili neku svoju pravdu? (Od vas se očekuje da ruka prijateljstva ostane čak i kada je takav rat nepravedan i nanosi drugima bol.) Jeste li mu se počeli pridruživati sipajući dodatnu gorčinu? Da li vas vremenom uvlači u krug loših ljudi, koji podjednako razmišljaju? Rušite li vlastite moralne nazore kako bi sačuvali prijateljstvo? Pristajete li na nered, koji se uvlači u sve pore života? Postoje li granice takvog ponašanja? Stvarate li, kroz navodno prijateljstvo, život pun jada i crnih tonova? Stvarate li temelje za bolest?

Ako prijatelj obožava tračanje (žalosno, ali to se vremenom pretvara u spontani užitak), koje faktički nikada ne prestaje, podrazumijeva se da i vi slijedite sličan trend te tako pružate “podršku”. Pa makar se s time i ne slagali. Dakle, ima li šef novu ljubavnicu, uz dvije za koje već znamo? Da li se mladi poštar umiješao u brak susjede Marice?... Samo pazite, osoba koja živi od ogovaranja ima vrlo rijetke izuzetke. I vi bi lagano mogli doći u fokus prljavih jezika, usprkos deklariranom prijateljstvu. Jednostavno, lanac ogovaranja ne poznaje granica.

Logično je da naše srce neprestano šalje signale, odnosno poruke, koje kod drugih privlače ono što je najdublje u nama. Srce traži srodne duše za ugodniji život. Sve je dobro dok su zajednički interesi u okvirima planinarstva, kuhanja ili putovanja. Ako baš hoćete, to može biti i ljubav prema antiknim vazama. Ali, svjedoci smo da se isto tako prijateljstva sklapaju i među alkoholičarima, narkomanima ili prevarantima. To je najčešće put u još veće zlo. Tako ćete svoje loše osobine produbiti i nalazit ćete svojevrsnu utjehu zbog brojnih krivih poteza. A ti krivi potezi nikada neće prestati. “Srodna duša” će ih odobravati, a vi se nećete buniti. Trebate li zaista prijatelja koji će vas podržavati u živom blatu vlastitih poroka? Zasigurno ne. Zaplitanje u trnju ne liječi, već samo stvara nove rane.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]