Pripravci od bršljana protiv celulita

Svakome tko malo pogrebe po ljekovitom bilju i potraži informacije o bršljanu upada u oči vrlo očita činjenica: svi oblici pripravaka od bršljana bili su uvijek hidrofilni! Znači, od antičkih vremena, na ovamo, sve što se od bršljana radilo se kuhalo u vodi, iskuhavalo u alkoholu ili sličnim hidrofilnim medijima. Nisu se radile nikada nikakve masti od bršljana! A mi smo unazad zadnjih par godina najednom nešto jako pametni…  Što nam izostanak lipofilnih preparata u tradicionalnoj tisućljetnoj praksi kazuje? Da aktivne tvari bršljana nisu lipofilne, i/ili su vrlo slabo topive u mastima, uljima i sličnim medijima. Unazad zadnjih 30-40 godina od kada se celulit proglasio ružnim, nepoželjnim, sramotnim, neženstvenim i skoro pa neljudskim, na sve strane nalazimo na „čudotvorna ulja“ od bršljana. Ako unutra nisu dodane još neke druge biljke ili estrakti, to ulje djeluje malo više od samog baznog ulja u kojem se list točao… i malo više od snage svakodnevne masaže rukom po tretiranom mjestu.


Fantastične kupke od bršljana

Za tretiranje celulita, skuhajte ogroman lonac jakog čaja od bršljana, izlijte ga u kadu, dolijte vode i uživajte. Kupke od bršljana omekšavaju kožu, smanjuju alergije i iritacije, djeluju protiv bakterija, a posebno gljivica, dižu imunitet kože, pojačavaju cirkulaciju, snažno pokreću limfu, djeluju kao diuretik, potiču zacjeljivanje rana i čireva, jačanje kože, djeluju protiv isušivanja kože, prhutanja, seboreje i dr. Za ljetnog doba, naravno, možete noge ispirati s čajem od bršljana, ne morate raditi kupke.

Ispiranje kože čajem od bršljana vraća koži elastičnost i gipkost. Nakon perioda dojenja dobro je tim čajem oplahnjivati češće grudi da se koža vrati u svoj prvobitni oblik. Također, kod skidanja jako puno kila, čajem (ne estraktima!) oplahnjuje se koža da se što je moguće više vrati u svoj prvobitni oblik.

Imajte na umu da ako koristite vrlo jak čaj u ispiranju svakodnevno, a mažete ga i po području gornjeg i donjeg abdomena da vam bršljan kao vrlo jako diuretik može preko dermalnog ulaska kroz kožu istjerati vodu iz debelog crijeva i uzrokovati zatvor.

Oblozi od jakog čaja mogu se koristiti kod bolova u perifernim živcima, kod reumatskih bolova, udova koji natiču, u područjima kože koju treba iščistiti i ojačati. Kako bršljan vrlo blago stišće krvne žile ponekad se nalazi kao dio sastava mješavina protiv preobilnih menstruacija uz rusomaču i vrkutu. Redovitom uporabom blagotvorno djeluje i na vene (stišće krvne žile, potiče rad limfe, daje fleksibilnost tkivu).

 

Bršljan i respiratorni sustav

Najpoznatije djelovanje bršljana je na respiratorni sustav i po tome je najučestalije korišten u našoj tradicionalnoj uporabi.

Pogledajte prethodni članak o bršljanu, upotrebljava se samo suho lišće ne cvjetnih ogranaka. Bršljan je ekspektorans (olakšava iskašljavanje), spazmolitik, ublažava grčeve i sprečava upale. Prvenstveno se koristi kod produktivnog kašlja no njegovi pripravci mogu pomoći i kod suhog kašlja, kroničnog bronhitisa i drugog. Zbog velikog sadržaja tvari saponina u kućnim pripravcima nije preporučljiv za vrlo dugotrajnu primjenu, dulju do 2-3 tjedna. I da ponovim, djeluje protiv bakterija, gljivica i virusa.

Pripravak koji se na području Hrvatske tradicionalno koristi: 2 čajne žličice „na brdo“ jako usitnjenog suhog lista bršljana (to je cca 1 list) prelije se sa 1 šalicom vode, kuha se 2-3 minute i pusti odstajati još 10 minuta. Piju se polako na gutljaje, zaslađene medom, 2 šalice čaja od bršljana na dan.