Vježbe istezanja, ili popularni stretching najbolje su sredstvo za poboljšanje fleksibilnosti, a samo 5-10 minuta na dan učiniti će mnogo za ligamente i tetive oko zglobova


Četiri su tjelesna parametra koja bi trebalo znatno poboljšati prije skijanja, a da bi se spriječile moguće ozljede. To su snaga mišića, kondicija, fleksibilnost i brzina proprioceptivnog odgovora (pro­priocepcija).

- Slabi mišići
ljudi nenaviknutih na fizičku aktivnost nisu sposobni učiniti sve ono što traži jedna naporna aktivnost kao što je skijanje. Stoga vježbe snage predstavljaju temelj priprema za zimski odmor. Povećanje snage mišića nogu i trupa važno je kako bi se zaštitili zglobovi koljena i kuka, te kralježnice, koji su i u najvećoj opasnosti od ozljeđivanja, kako pri padovima, tako i pri intenzivnom skijanju.

- Kondicija u smislu izdržljivosti
druga je poluga u prevenciji ozljeda, ali se često zaboravlja kao faktor rizika na snijegu. Ali, izvanredno je važno biti “u kondiciji”, jer čak i kada snage imate dovoljno, ali teško dolazite do daha, umor nastupa brzo, kao što brzo slabe refleksne reakcije, te je mogućnost ozljeđivanja povećana. Ako ste vježbama snage pripremili mišiće, kondicijske vježbe, poput trčanja, vožnje bicikla, pa čak i brzog hodanja, pripremiti će pluća, srce i krvožilje na sva ona opterećenja koja ga čekaju na bijelim vrhuncima.

- Fleksibilnost ili istegnutost
direktno utječe na posljedice padova na skijanju, naročito onih manjih, koji su i najčešći. Naime, nefleksibilni mišići i tetive mnogo će se vjerojatnije ozlijediti, no oni fleksibilni. Vježbe istezanja, ili popularni stretching najbolje sredstvo za poboljšanje fleksibilnosti, a samo 5-10 minuta na dan učiniti će mnogo za ligamente i tetive oko zglobova, te im omogućiti neusporedivo manju osjetljivost na traume koje očekujemo na zimovanju.

- Propriocepcija
predstavlja brzinu refleksne mišićne kontrakcije uzrokovanima vanjskim podražajem. Ona dolazi do izražaja pri hodanju po neravnom terenu, ili pri bilo kojem skijanju. Najbolje se trenira vježbanjem na tzv. balansnim pločama, koje su danas sastavni dio gotovo svakog fitness centra.