Povrijedio sam ruku u jednoj mesnoj industriji. Ruka me je počela sve više boljeti i trnuti. Boli me srednji prst, a četvrti prst kao da malo peče kad ga dirnem. Kad raširim šaku i povučem prema gore, zateže me i kao da mi u ramenu nesto škljoca.

Napravio sam EMNG, pokazao je da je srednji stupanj nekog živca kod šake oštećen. Možete mi dati savjet što i kako da postupim, trebam li ići na fizikalne terapije? Moram se oporaviti do kraja ožujka.

Iz opisa simptoma nije jasno radi li se o sindromu karpalnog tunela ili o cervikobrahijalnom sindromu (pritisku na živac na njegovu izlazištu iz vrata). Bilo kako bilo, medikamentozna terapija (terapija lijekovima) je potrebna, ali nije dovoljna. U koliko je riječ o sy. karpalnog tunela, tada je, osim lasera i terapije ultrazvukom, dobro učiniti i manualnu terapiju s naglaskom na mobilizaciju zglobova šake i podlaktice, ali uz poseban naglasak na mobilizaciju mekih tkiva i vježbe istezanja.

Ako je na djelu cervikobrahijalni sindrom, tada osim masaže vrata i ramena, svakako preporučujem trakciju vrata, kao i mobilizacijske tehnike za vratnu i grudnu kralježnicu.

Napominjem da je za potpuni oporavak i brzinu s kojom će se on dogoditi najvažnije strpljenje pacijenta, jer je oporavak oštećenog živca spor i može trajati mjesecima. Također, po završetku terapije od iznimne je važnosti nastaviti redovito vježbati u svrhu prevencije ponovne pojave simptoma.