Upis završetka poslovanja za obrte formalno je samo upravni postupak, koji sada jednostavno mogu pokrenuti preko sustava eGrađani. Međutim, porezne implikacije mogu biti fatalne, pa ne preporučujem ishitrene odluke dok se ne posavjetujete sa svojim knjigovođom

 

Na dan kad ovo pišem da bi poslala članak za tiskano izdanje sredina je ožujka i iz sata u sat mijenja se situacija s raširenošću korona virusa u Hrvatskoj i inozemstvu. Mnogi od nas malih poduzetnika ovih dana brinemo za sudbinu svojih poslovanja u takvim uvjetima.

Danas ću na jednom mjestu ukratko ponoviti o privremenim i trajnim prekidima poduzetničke djelatnosti i o poreznim aspektima tih događaja.

Za sve one koji imaju zaposlenike, cijela je stvar prilično komplicirana i ne smatram se kompetentnom da ovdje pišem o svim mogućim propisima o radu. S jedne strane ovdje se radi o izvanrednoj situaciji i višoj sili, ali o mogućnosti da ista bude razlog prekida ugovora o radu u ovoj fazi ćete se morati konzultirati s pravnicima i to predočavajući im ugovore koje imate potpisane s vašim djelatnicima.

Privremeni prekidi poduzetništva kao registrirane djelatnosti dostupni su samo obrtnicima. Međutim, ono najbitnije se time ne rješava. Naime, privremena obustava obrtničke djelatnosti ne podrazumijeva obustavu zaduživanja mjesečnih obveza. Stoga će ovoj opciji pristupiti samo oni obrtnici koji žele opravdati činjenicu da im je zatvorena trgovina, salon ili neka druga vrsta lokala koji ima definirano radno vrijeme.

Za vrijeme privremene obustave nećete platiti ni lipe manje doprinosa ili poreza.

Upis završetka poslovanja za obrte formalno je samo upravni postupak, koji sada jednostavno mogu pokrenuti preko sustava eGrađani. Međutim, porezne implikacije mogu biti fatalne, pa ne preporučujem ishitrene odluke dok se ne posavjetujete sa svojim knjigovođom. Radi se o tome da na dan prekida: imovina postaje primitak, sva nenaplaćena potraživanja primitak, svi neplaćeni troškovi postaju izdatak; PDV iz svih nenaplaćenih računa potrebno je platiti do kraja mjeseca koji slijedi, umanjen za pretporez iz ulaznih računa. Ovo su često vrlo značajne svote pa je potrebno dobro izračunati.

Poduzeća ne mogu privremeno prestati raditi u formalnom smislu. Njihov stvarni privremeni prekid djelovanja vidjet će se u njihovim poslovnim knjigama kao manji obujam poslovanja u određenom periodu, ali poduzeće postoji sve dok nije likvidirano u sudskom registru. Likvidacija je proces koji traje - nadajmo se - znatno dulje nego što svi u ovom trenutku očekujemo od ove krize, jer je to period od nekoliko mjeseci. Za vrijeme trajanja likvidacije poduzeće postoji, zaduživano je za obveze i mora voditi poslovne knjige.

Iz tog razloga pokretanje likvidacije za uprave i osnivače poduzeća treba biti zrela i odmjerena odluka pa mislim da joj u ovom trenutku još nije vrijeme.

Odgode plaćanja poreza koje se spominju u novinskim člancima u trenutku dok ovo pišem nisu još uključene ni u jedan propis, pa im se za sada možemo samo nadati. Hoće li biti beskamatne, to tek trebamo saznati.

Uočila sam da je za sada izgledno očekivati tek lakše linije kreditiranja.

Stoga ćemo svi morati posegnuti u vlastite rezerve i vlastite sposobnosti da iznesemo sve što nas čeka na ovoliko globalno poremećenom tržištu. S obzirom na stanje u našem proračunu, začuđena sam što poneki uopće očekuju pomoć s te strane.

Malo poduzetništvo će upravo morati biti prvo koje će se oporaviti i povući privredni zamašnjak unaprijed, ako se do okončanja krize još bude moglo pridignuti glavu.

Akontacije poreza na dohodak i na dobitak prema pravilima će se plaćati u odnosu na poslovne rezultate koje smo ostvarivali u 2019. godini, a njihovo smanjenje može nastati samo kao posljedica zahtjeva dokumentiranog sa znatnim smanjenjem isporuka i primitaka ili prihoda. Stoga će se takve zahtjeve tek moći podnositi za koji mjesec, a do dobivanja rješenja po tim zahtjevima potrebno je sve plaćati kao do sada.

Naravno, ako neka izvanredna mjera ne redefinira to pravilo.

Na kraju ću spomenuti one koji mogu bezbolno zatvoriti svoje poduzetništvo i kasnije ga ponovo bezbolno otvoriti. To su isključivo obrtnici koji su paušalno oporezovani. Oni neka samo računaju da će im se svi izdani računi na dan zatvaranja smatrati primitkom, pa će time utjecati na razred paušalnog oporezivanja. Kada kriza prođe, moći će ponovo otvoriti obrt i krenuti iz početka, dok će se po isteku godine svi primici gledati na godišnjem nivou.

Zdravo i sretno!

 

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: 

Makora knjigovodstvo i poslovne usluge