Mnogi će reći da je koljeno vrlo osjetljiva zona, koja ubrzano zakazuje s godinama. Još i više, izgleda kao da koljeno stari brže od ostatka tijela. Starost se pretvara u bol, a bol u patnju. Zaista, trećina odraslih žali se na nekakvu bol u zglobovima, a barem pola od njih muku muči s koljenima. Da li uzroke boli shvaćamo pravilno?

Ako pitate doktora, uslijedit će priča o prilično očekivanoj staračkoj istrošenosti zglobova. Dakle, koljena previše trpe i materijal se, jednostavno, potrošio. To je jednosmjerna ulica. Moglo bi biti samo još gore. Isprva bi mogle pomoći tablete protiv bolova, ali uskoro će operacija biti jedina opcija. Prva stanica u kirurškoj obradi koljena obično podrazumijeva artroskopski zahvat (Zvuči neinvazivno i poprilično sigurno, zar ne?) Odstranit će oštećenu hrskavicu i upaljeno okolno tkivo. Nažalost, masovna upotreba ovakvog zahvata ne znači da se time liječi ili imalo zaustavlja osteo­artritički proces.

Prema jednoj vrlo zanimljivoj studiji, polovica pacijenata prošla je standardni artroskopski zahvat, a druga polovica tek anesteziju i početni rez. Nisu znali tko je prošao pravu operaciju, a tko ne. U sljedeće dvije godine, pacijenti iz obje grupe su prijavili poboljšanja u vezi bolova i funkcionalnosti koljena. Čak su oni iz fake-grupe često pokazivali bolje rezultate od onih koji su u cijelosti artroskopski obrađeni. Drugim riječima, očekivanja u vezi oz­dra­vljenja ponekad su dovoljna da pokrenu tjelesne samoiscjeljujuće mehanizme. A ti mehanizmi znaju nadmašiti svu skupu medicinu.

Kada pređete 55, zamjena koljena opasno visi u zraku. Popularnost i ovog zahvata stalno raste. Kako i ne bi, ovakva operacija je uspješna u 95% slučajeva, a funkcionalnost se održava barem 10 godina. Međutim, u impresivnoj statistici brutalno je prešućena važna sitnica. Podatak važi samo za slučajeve, gdje je koljeno od početka dobro „sjelo“. Nerijetko ozbiljne komplikacije vješto su izostavljene, a one se javljaju kod svakog petog slučaja. Neke od njih: teške infekcije, duboka venska tromboza, oštećenja živaca, čak i opstrukcija u krvnim žilama koje vode prema plućima. Notorna je činjenica da se ovako velikom i rizičnom zahvatu pristupa daleko prerano. Na Sveučilištu Virginia kažu da je polovica ovakvih zahvata izvedena u okolnostima, kada to zasigurno ne bi trebala biti prva opcija.

Ima još nešto. U zadnje vrijeme sve više se čuju mišljenja od vrlo stručnih ljudi da su istrošeni zglobovi zapravo rijetko i uzrok boli. Tako, američki specijalist za bol dr. Mitchell Yass kaže da je u karijeri tretirao više od 14.000 pacijenata, ali u 95% slučajeva koljenski zglob nije bio uzrok boli, čak i kada su artritične promjene bile izražene. Umjesto toga, uzrok boli je mišićni disbalans (odnosno pomaci) oko koljena. Set vježbi gotovo u pravilu uklanja takvu bol. Hm, u životu su rješenja često daleko lakša nego što uopće možete zamisliti.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]