23.03.2014.
Proljeće i hrđa
Hvala Bogu da se je vrijeme smilovalo, pa je hladnoća popustila i polako su dani sve topliji, a i sunce sve kasnije zalazi. Nećemo više razmišljati o antifrizima, lancima za snijeg i svoj neophodnoj zimskoj opremi. Neće nas interesirati ni vremenske prognoze prije puta u Zagreb. Sve u svemu, do kaotičnih ljetnih gužvi, milina!
Temperature su ugodne i uzorni vlasnici već se vrte oko svojih automobila, ne bi li nešto "pročačkali". I dok amuli pokazuju svoje cvjetove i šire oko sebe najljepši miris na svijetu, prošećite oko svog vozila i promotrite nije li i lim vašeg auta negdje "procvjetao". Svakako da ne bi bilo dobro da je tome tako, no ako i je bolje je to zaustaviti i spriječiti, nego pustiti hrđi da napravi rupu.
Na prljavoj karoseriji, sigurno nećete moći uočiti eventualna sitnija oštećenja, nastala od kamenčića kojima su posipavane ceste do samog mora kad je jako ledilo. Koristila se i sol, pa je ona na već oštećena mjesta djelovala ko kiselina na ranu.
Dakle, auto treba najprije temeljito oprati. Hrđanje karoserije je jedan od većih i skupljih kvarova na automobilu, makar mu se ponekad ne pridaje dovoljno značenja. Naravno da o tome ne brinu vlasnici novih auta, jer poneki imaju tvorničku garanciju i do dvanaest godina na prohđavanje, ali oni smrtnici koji jedva spajaju kraj s krajem i te kako moraju misliti o tom problemu na svojim oldtimerima. Hrđa ne lupa, ne curi, ne pušta, pa to nikad nije razlog da auto stane ili da se nešto hitno poduzme. Ali ona cijelo vrijeme radi, tiho i bez buke, kao karijes u zubu, i kad vlasnik shvati da bi nešto trebalo poduzeti, već je obično kasno za sitnije popravke.
Sam limarski popravak u nekom početnom stadiju i nije tako skup, ali ako želite da vam popravljena površina stvarno izgleda kao prije, morat ćete zatražiti usluga lakirera, koji će vam odmah reći da treba bojati veću površinu od one koju je autolimar popravljao. Inače ne stoji iza kvalitete svog posla, što je i točno.
Ako znate da i manju nagriženu rupicu treba proširiti do "zdravog lima", nakon toga zavariti, kad okolna boja nagori, pa malo izravnati, nakon toga pokratiti, i sitna rupica zahtijeva pola kvadrata lakiranja. A lakireri rade po kvadratu i imaju puno manje problema oko obračuna posla nego limari ili automehaničari.
Kod ovih zadnjih zna biti: samo mi malo podesite, samo malo pogledajte, malo defektirajte itd., pa bi onda samo malo moralo i koštati. No, pituri udare tarifu po kvadratu, i to je to. No, ni oni nisu srca kamenoga, pa se i s njima nekad može dogovoriti povoljna cijena. Vidite koliko problema ako se hrđa ne sanira u samom začetku. Preventiva je dakle, kad se primijete i najsitnija oštećenja boje, uzeti brusni papir, temeljnu boju i lak u nijansi boje vozila i krenuti u akciju.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani