Naš pokojni otac je bio obrtnik i prije smrti napravio je oporuku kojom je nasljednicima imenovao nas dvije kćeri i majku. Nakon njegove smrti u njegovim papirima našli smo i policu osiguranja života u korist sina, s kojim baš i nije bio u dobrim odnosim, zbog čega ga vjerojatno nije ni imenovao nasljednikom. Ne znamo zna li brat da je imenovan za korisnika, a nismo sigurni ni da bi on, s obzirom da je odselio u inozemstvo, htio primiti imenovanje za korisnika. Što da radimo s tom policom osiguranje?

Zakon o obveznim odnosima regulira ugovor o osiguranju života. Ugovaratelj osiguranja za slučaj smrti može za korisnika osigurnine (osigurani iznos) imenovati bilo koju osobu, po svom izboru, ne navodeći ni razloge ni motiv zašto korisnikom imenuje baš određenu osobu. Osoba koju je ugovaratelj osiguranja odredio za korisnika u slučaju svoje smrti, imenovanje za korisnika može prihvatiti, može odbiti, a može se  ne izjašnjavati.

U ovom posljednjem slučaju nasljednici preminulog ugovaratelja osiguranja imaju pravo riješiti situaciju na način da pozovu imenovanog korisnika da se izjasni prihvaća li imenovanje za korisnika ili ne prihvaća (čl. 983., st. 4. ZOO). Rok za odgovor da prihvaća korist je mjesec dana od dana poziva. Ako to ne učini, smatra se da je odbio imenovanje za korisnika i osigurnina pripada nasljednicima pokojnog ugovaratelja osiguranja. Naravno, poziv imenovanom korisniku da se izjasni nasljednici će poslati tijekom ostavinske rasprave preko javnog bilježnika.