Istraživanja su pokazala da propolis djeluje antibakterijski, antiviralno i protuupalno. Skoro idealno za one kojima su hladniji dani sinonim za temperaturu, kašalj i začepljen nos.


Propolis je smolasta smjesa, koju pčele prikupljaju s pupoljaka stabala, kore drveća i drugih biljnih izvora. Unosom u koš­nicu, upotrebljavaju ga za iz­gradnju ulaza, zatvaranje puko­tina i svojevrsnu “sterilizaciju” saća. Glavninu propolisa čine smole, vosak i eterična ulja, ali i vitamini, minerali, enzimi… Ukupno više od 60 prirodnih kemijskih supstanci, što ni do danas nije u cijelosti istraženo. Propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena, a danas ga možete koristiti u obliku po izboru. Dakle, tu su najrazličitiji dodaci prehrani, tinkture ili kreme. Upotreba u kozmetici se udomaćila, a čak i žvakaće gu­me ponekad obogaćuju ovim pčelinjim “zlatom”. Sam spo­men propolisa već djeluje lje­kovito, ali u svemu valja zadr­žati dozu realnosti. Naravno da to nije lijek za sve, ali u mno­gočemu nam može pomoći.

Istraživanja su pokazala da propolis djeluje antibakterijski, antiviralno i protuupalno. Sko­ro idealno za one kojima su hladniji dani sinonim za temperaturu, kašalj i začepljen nos. Ako prehladu tretirate propolisom, u prosjeku će trajati upola kraće. Pokazalo se i da preventivno tretiranje djece propolisom za vrijeme zimske sezone podrazumijeva znatno rjeđu pojavnost respiratornih infek­cija. Manje posjeta liječniku i manje antibiotika. Ispiranje us­ne šupljine propolisom ima izrazito protuupalno djelova­nje. Reducira pojavnost zubnog plaka i učvršćuje desni. Osim toga, preparati na bazi propolisa odavno se koriste za liječenje kožnih infekcija. Nedavno je preparat temeljito testiran na različitim tipovima bradavica. Tako se 75%testiranih osoba u potpunosti riješilo bradavica, što je znatno bolji rezultat nego kada se koristi Echinacea. Pro­polis ubrzava i zacjeljivanje rana nakon opekotina. Začudo, sastojci propolisa djeluju obe­ćavajuće i kod ženske neplodnosti. Jedna preliminarna studija (obuhvaćeno 40 žena) je pokazala da suplementacija pro­polisom (500 mg 2 puta dnevno tijekom 6 mjeseci) do­vodi do trudnoće kod 60% ta­kvih žena, 3 puta više nego uz placebo. Mnogi ističu i vrijednost pčelinjeg preparata kod bolnih reumatskih upala. 

Rekao bih ovako: mnogo to­ga dobrog, ali u nekim razumnim okvirima. (Znate li da u prirodi postoji sve što nam treba za naše savršeno zdravlje?) Pokušalo se i s djelovanjem na neke oblike raka. Na Kubi kažu da su tako znatno usporili raz­voj stanica raka dojke. Sigurno zanimljivo, ali fokusirajmo se rađe na djelovanja, gdje je uči­nak dokazano najbolji. (Za teže bolesti postoje i znatno efikasniji prirodni tretmani.) Tako će i pomoć od pčela biti optimalna.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!