Odmah nakon novogodiš­njih blagdana slijede pripreme za skijanje. Kako se na skijanje većinom putuje u Italiju, Au­striju, Francusku svakako pro­vjerite svoje osobne i dječje putovnice, no isto tako nemojte zaboraviti da su vašem psu za odlazak u Europu i dalje potrebne isprave. Pas mora posjedovati putovnicu ovje­renu od strane veterinara te mora biti uredno cijepljen protiv bjesnoće i mikročipiran. Od nedavno (siječanj 2015.) na snazi su nove, europske pu­tovnice za kućne ljubimce koje su označene i barkodom, pa ukoliko ju već nemate za­tra­žite istu od vašeg veterinara.

Svakako provjerite da li apartman koji ste rezervirali prima pse, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja kada sti­gnete na odredište.

Što se tiče snijega, pas u njemu može uživati koliko i vi. Na snijeg ga vodite u najtoplijem dijelu dana i svakako se pobrinite za njegove šape. Oši­šajte mu dlake između prstiju kako se za njih ne bi hvatao led. Opazite li da jede snijeg, ponekad cijelu grudu koju mu bacite - nemojte se brinuti. Njihovo grlo mnogo je manje osjetljivo od našega, a veći dio snijega ionako će mu ispasti iz usta, uz to će se izvrsno zabavljati pokušavajući shvatiti kako to da “lopta” nestane čim je on uhvati. Suhim ručnikom obri­šite mu samo trbuh i šape, nemojte mu trljati leđa jer time samo vlagu utrljate do kože. Nemojte psa sušiti fenom. Psi se fena boje, a topli zrak ionako ne može prodrijeti kroz gustu podlaku.

Radije ga izvedite na snijeg više puta na dan po 15, 20 mi­nuta nego više sati odjednom. Svi psi ne podnose jednako hladnoću, to ovisi o tipu psa, pasmini te vrsti dlake koja ga štiti. Imate li aljaškog malamuta ili bernardinca, neće mu smetati ni ako je cijeli dan na snijegu. Ako ste ljubitelji krat­kodlakih pasmina kao što su njemački bokseri, dobermani i slično kupite im pasji kaputić. Možda su tako smiješni dru­gim ljudima, no bit će im manje hladno. Preporučujem i neoprenske čizmice, posebno za manje pse, a i za svakog psa koji ima problema sa hvata­njem leda na šapama.

I nemojte puštati psa da slobodno trči među skijašima i djecom koja se sanjkaju. Može otrčati na skijašku stazu te uzrokovati sudar. Osim toga, ponavljam, nisu svi ljudi ljubitelji pasa. Radije prošetajte s njime malo dalje od skijališta gdje možete biti sami.