Poslužiti ćemo psihoanalizom vozača talijanskog psihijatra uz prateći komentar. U ovom broju na redu su muškarci.


Stara izreka kaže: reci mi što jedeš, reći u ti tko si. U novije vrijeme izreka je "ka­ko se ponašaš za vola­nom, takav si u životu". To vrijedi i za muškarce i za žene. Pa će­mo se poslužiti psihoanalizom talijanskog psihijatra uz prateći komentar. U ovom broju na redu su muškarci:

- lakat naslonjen na okvir otvorenog prozora, cigareta u lijevoj ruci, pa normalno, vozi samo desnom. Spada u "baš me briga" kategoriju vozača. Bezbrižnost i povr­šnost su njegove glavne oso­bine ne samo u vožnji nego i u životu. Cigareta u ustima je umjesto žvakače gume da sakrije miris gemišta prilikom eventualne policijske kontrole. Kao da je policija glupa! Oprez! Takvi pretiču bez žmigavaca i misle da je cesta samo njihova. Ne natjeravajte se s njima je može biti pogubno. 

- obje ruke na gornjem dijelu volana - mislim da je pouzdan i odmoran, ali bi mu takav položaj ruku one­mogućio brze pokrete kad bi zatrebalo. Ovakav stav mu zamara mišiće ruku i čitave kičme koja bezrazložno pati, pa je u krevetu loš (cca 10 minuta). U životu je egoist i sklon preziranju bližnjih osoba.
 
- ruke na volanu odvo­je­ne jedna od druge na način da je lijeva na gornjoj lijevoj strani, a desna na donjoj des­noj. Noge su opružene. To je tipični položaj čovjeka koji često vozi istim putem i dosađuje se u vožnji. Nasu­prot tome, takav vozač je sim­patična osoba koja stalno traži uzbudljive novosti, (da li bi ova tvrdnja prošla kod Freuda?). Dalje kaže psihija­tar da su to veoma društveni i plemeniti ljudi. 

- obje ruke na donjoj stra­ni volana koje su više nas­lonjene, nego što služe up­ravljanju. Vožnja s takvim vozačem bliži se kritičnoj crti. S jedne strane je pre­siguran u svoje vozačke kva­litete, a s druge nerazborit i razdražen zbog nekih pro­blema koje ima ili mu se čini da ih ima. Najveća mana mu je neodlučnost. 

- grčevito stezanje volana i pognutost prema naprijed kao da se sprema da u sva­kom momentu poduzme neki važan manevar. Tako bes­potrebno troši energiju i iscrpljuje se bez potrebe. Stalno teži uspjehu, ali ri­jetko dogura do cilja. Na cesti pokazuje volju za gos­podarenjem, pa time predstavlja opasnost za sebe i druge.

- ruke na volanu negdje oko sredine, noge pravilno i ravno smještene u sigurnom položaju. Sjedi udobno i opušteno, ali ne i mlako. Ta­kav muškarčina uljeva povjerenje za volanom i u privatnom životu. On je savjestan, odgovoran, promišljen i razuman. Takvog bi svaka žena htjela. Vjerojatno ste se prepoznali u zadnjem slu­čaju, a ako vaša supruga tako me misli, kupite sljedeću Bur­zu, kada će biti riječ o ženama, pa joj možete uz­vratiti.