Pomiješajte sjemenke suncokreta, zobi, prosa i pšenice s lojem, a možda i kojim komadićem sitno nasjeckane jabuke. Oblikujte kugle, stavite ih u mrežaste vreće i objesite na drvo u blizini

 

Uskoro će doći proljeće, divno, toplo  proljeće sa zelenom travom i mirisom rascvjetalog cvijeća. Divno proljeće sa zujanjem pčela i cvrkutom ptica. Ali, čekajte malo, ne čini li vam se da je ptica sve manje? Što nisu u doba vašeg djetinjstva vječno neki rojevi cvrkutavih vrabaca letjeli uokolo zajedno s drugim pticama? Ne čini li vam se da je ptica, izuzev golubova, sve manje u gradovima?  Možda zato jer je zagađenje sve veće, možda zato jer fino špricamo vrtove pa nema toliko ni crvića, a možda zato i jer rijetko nešto uokolo gradova uzgajamo na način da ostavljamo dio sjemenja za ptice. Mnoge ptice, ako prežive zimu, na ljeto će jesti komarce kojih je sve više u gradskim sredinama.

Da vam je milo oko srca jer ste učinili dobro djelo, da vam je cvrkutavije proljeće, a možda i koji komarac na ljeto manje, sada u zimi napravite hranjive kugle za ptice. One zaista umiru od gladi. Hranjive kugle možete kupiti u dućanima, ali ih i napraviti sami.

Pomiješajte sjemenke suncokreta, zobi, prosa i pšenice s lojem, a možda i kojim komadićem sitno nasjeckane jabuke. U ove smjese nemojte dodavati mahunarke. Oblikujte kugle, stavite ih u mrežaste vreće (npr komadić čiste vreće za krumpire) i objesite na drvo u blizini. Ptičice će vrlo brzo primijetiti gdje im je hrana. Ako je moguće, u blizini ostavite i posudicu s toplom vodom koju povremeno mijenjajte da se ne zaledi.

Onda se zavucite u topli dom i planirajte na papiru što ćete zasaditi u vrtu sljedeće godine. U plan uvrstite obavezno i cvijeće te pokoji suncokret kojeg ptice posebno vole. Suncokret će ih mamiti u vrt, a onda će usput pokupiti i koju gusjenicu ili štetnog insekta s povrća.  Što je više ptica u vrtu, to je manje štetnika na vašem zelju. I tako se priča vrti u krug i ponovno nakon rascvalog proljeća dolazi toplo ljeto i bogata jesen. A na tu sljedeću jesen, zapišite si na papir na kojem planirate vrt, trebate misliti na to da ne počupate sve suho bilje iz vrta. Suho cvijeće, suhi suncokreti, suhi buseni trave, osim što će na godinu dati svoj doprinos humusnom sloju vrta, poslužit će i kao dio hrane za ptice, a grmovi kao njihova skrovišta. Imate vrt? Imajte i dio vrta isplaniran za ptice.