Ako ste na  moru, a psa nemate gdje okupati, pa otiđite na plažu kad je oblačno pa nema kupača. Psu je za kupanje posve svejedno kakvo je vrijeme.


Putovanje s kućnim ljubimcem nije uvijek jednostavno, te zahtjeva neke dodatne pri­preme. Danas, na sreću, većina automobila posjeduje klima uređaje pa su duga putovanja mnogo ugodnija nego nekad. Za one manje sretne koji pro­vode “ljeto u pećnici”, potrebno je češće zaustavljanje, jer su psi posebno osjetljivi na toplinu. Zapamtite da psi nažalost nisu svugdje dobro došli, pa obratite pozornost na eventualne oz­nake na vratima kafića ili res­torana.

Ukoliko ljetujete u hotelu, unaprijed se raspitajte primaju li pse, jer kod nas se još uvijek često događa da osoblje hotela zamišlja psa u hotelu kao po­divljaju zvijer koja obavlja nuž­du po hodnicima i grize sve što prođe uz njega te, podrazumijeva se, smrdi. Ponekad morate biti strpljivi kako biste recepcionaru objasnili da se radi o finom psu koji će biti neprimjetan i vrlo, vrlo pristojan...

Ukoliko putujete brodom ili katamaranom svakako se una­prijed raspitajte kakva su pra­vila broda kada je pas u pitanju. Morate znati da na brodu sa psom ne možete u salon niti u hodnik dakle niti u jedan klimatizirani prostor što može biti vrlo nezgodno ukoliko je jako vruće. Na katamaranu se psi prevoze isključivo u boksovima koji se pak nalaze u prostoru koji nije klimatiziran. Mo­ramo pripaziti na vremenske uvjete jer znamo kako su psi osjetljivi na vrućinu.

Ljetovanje u kampu dosta je jednostavnije, jer tako ljetuje većina vlasnika pasa. Pas će vrlo brzo shvatiti koji je njegov šator i koliko mu teritorija oko šatora pripada, a nije problem ni postavljanje zaštitne ograde kako ne biste morali stalno mo­triti psa. Psa vodite na plažu ujutro i predvečer. Vru­ćine koje su nama idealne za dobivanje boje, njemu ni najmanje ne odgovaraju. Ako ne može ostati sam u šatoru ili u hotelu, vodite računa da leži u hladu i povremeno ga smočite. Izbjegnite i plažu prepunu ma­le djece, jer takva plaža nije primjerena za psa jednostavno zato što svi neće biti odušev­ljeni da se nečiji pas brčka u plićaku zajedno s dječicom, a roditeljima se neće dopasti ni ako se vaš pas otrese po njihovoj suhoj odjeći ili ručni­ci­ma. Danas većina dobro posje­ćenih plaža ima izvješenu ta­blu na kojoj je pored ostalih zabranjenih rekvizita nacrtan pa precrtan pas. 

Ako ste na na moru, a psa ne­mate gdje okupati, pa otiđite na plažu kad je oblačno pa ne­ma kupača. Psu je za kupanje posve svejedno kakvo je vrijeme...