30.11.2006.
Rafinirani ugljikohidrati (2)
Unošenje rafiniranih ugljikohidrata sasvim sigurno doprinosi debljanju. Ili, ako hoćete, „cementira“ postojeći špek. Naime, TIJELO NEĆE RASTVARATI USKLADIŠTENE MASTI AKO JE ŠEĆER NA RASPOLAGANJU. Još gore, industrijski prerađeni ugljikohidrati povećavaju produkciju inzulina. Jedna od funkcija inzulina je POHRANA MASTI IZ HRANE U MASNE STANICE I SPREČAVANJE IZGARANJA TIH ISTIH MASNOĆA, OSIM U SLUČAJEVIMA KRAJNJE NUŽDE. (Stvaraju se zalihe za veliku oskudicu, koja kod velike većine nikada ne nastupi.)
Znamo da je zašećerena hrana obično garnirana s obiljem masnoća (sladoled, kolači, čokolada i sl.), što, zapravo, znači svojevrsni dvostruki udar. Uz takvu kombinaciju zaboravite na mršavljenje. A SVI ZNAMO DA ŠEĆER TRAŽI JOŠ ŠEĆERA. Kada uđete u proces, bez problema ćete pojesti cijelu čokoladu. Ili kutiju keksi. Ili obilje kreme od lješnjaka. (Bez kruha, dakako.) Gdje su lješnjaci samo za aromu. Tek toliko da ne gutate čisti bijeli šećer. Ni standardne marmelade ne zaostaju puno. Ponekad razmišljam kako netko uopće može podnijeti toliko ekstremno sladak okus. Pa da, već i najmanjem djetetu guraju se lizaljke i čokoladice u usta. ILI ČAJ POPUT KONCENTRIRANE ŠEĆERNE OTOPINE. Najprije da se dijete smiri. A kasnije iz čiste inercije.
Iako fruktoza asocira na voće, moram reći da se radi o posebno problematičnoj vrsti šećera. (Uobičajni bijeli šećer-saharoza je disaharid, sastavljen od glukoze i fruktoze.) Kukuruzni sirup je najčešći izvor. Vrlo je jeftin, a trenutno je i isključivi zaslađivač američkih gaziranih pića. Ništa nema dobro u uzimanju koncentrirane fruktoze. SINTEZA MASTI IZ ŠEĆERA TU SE PUNO LAKŠE DOGAĐA NEGO KOD GLUKOZE. Puno eksperata povezuje debljinu s pravom eksplozijom korištenja kukuruznog sirupa. Fruktoza djeluje na hormone poput masti. OPASNO POVEĆAVA GLAD I POTIČE NEKONTROLIRANO UZIMANJE HRANE. Hej, tko je sakrio čips? A prženi kikiriki?
Na zubni karijes utječu bakterije, rafinirani ugljikohidrati i, djelomično, osobna osjetljivost. Znate, epidemija karijesa novijeg je datuma. (Jeste li se ikada zapitali zašto ga kod životinja obično nema? Tu isključujem pse i mačke, jer smo ih prehranom deformirali više nego sebe.) Veća i frekventnija potrošnja šećera znači i veće propadanje zubiju. PROSJEČNA GODIŠNJA POTROŠNJA ŠEĆERA PO STANOVNIKU DANAS DOSIŽE 80 KG. Uključen je i sav „skriveni“ šećer.
Bakterije, prisutne u ustima, mogu pretvoriti jednostavne šećere u snažne kiseline, koje PROBIJAJU ZUBNU CAKLINU. Raspad prednjih zubi kod najmanje djece logična je posljedica nezdravog zamjenskog hranjenja „na bočicu“, ali i izloženost voćnim sokovima ima svoj obol krivnje.
Bogatstvo sastojaka biljne hrane ne može se ničim zamijeniti. I sve djeluje usklađeno u tjelesnom metaboličkom procesu. No, kada hranjiva nedostaju, ona se, po svaku cijenu, MORAJU POTRAŽITI NA DRUGIM LOKACIJAMA. Što to znači? Bijelo brašno i šećer (to su samo 2 od mnoštva primjera) lišeni su svake opipljive vrijednosti. JEDINO ŠTO JE OSTALO SU PRAZNE KALORIJE. Prerada ove nazovi-hrane zahtjeva „krađu“ vitamina i minerala s drugih lokacija. Jeste li čuli za demineralizaciju kosti?
Primjeri iz prakse potvrđuju da je odvikavanje od rafiniranih ugljikohidrata ponekad barem jednako teško kao i odvikavanje od pušenja, alkohola, kokaina ili heroina. Što možemo, INTENZIVNI OKUSI ZALUĐUJU. Hrana kao heroin, nije li to uzbudljivo?
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?