Jeste li ikada probali rakovicu? Ispod opasne vanjštine krije se slatko i ukusno meso. Rakovice je najbolje pripremiti svježe, istog dana ulovljene i po mogućnosti žive


Jeste li ikada probali rakovicu? Ispod opasne vanjštine krije se slatko i ukusno meso. Velika rakovica ili grancigula noćni je rak smećkastocrvene boje s pet pari nogu. Četiri para nogu služe mu za hodanje, dok je jedan par modificiran i koristi ih kao kandže koje su kod mužjaka znatno veće te služe i za hvatanje hrane.




Može težiti do 3 kg. Oklop ovog raka obično nije širi od 24 cm, a duljina je ograničena na najviše 20 cm. Ova se vrsta može naći na dubinama od 6 do 100 m. Uglavnom se hrani mesom i jede razne vrste rakova, ribu, mekušce, bodljikaše i strvine.
Velika rakovica pripada jednoj od nekoliko vrsta zaštićenih rakova deseteronožaca u Jadranskom moru. Postoji strogo definirano vrijeme lovostaja kad ih se ne smije dirati, kao što se ne smiju izlovljavati ni mladi primjerci ispod propisane veličine.
Ukoliko želite uživati u ovoj delikatesi, morate odvojiti neko vrijeme te se naoružati strpljenjem i kliještima.

Rakovice je najbolje pripremiti svježe, istog dana ulovljene i po mogućnosti žive.
Najprije ih dobro izribamo četkom pod tekućom vodom. Položimo ih u kipuću vodu okrenute na leđa. Poklopimo i kuhamo 15 do 30 minuta, ovisno o veličini
Kada su kuhane, pustimo ih da se ohlade.

Odvojimo noge od tijela. U nožnim člancima je većina mesa. Članke potučemo čekićem ili zdrobimo kliještima, a meso sastružemo malom žličicom.
Tijelo odvojimo od oklopa tako da ga izdignemo sa zadnje strane. Uklonimo utrobu koja je nejestiva te iz ćelija koje se nalaze uz rub izvadimo meso.
Gornji dio oklopa isperemo i on može poslužiti za serviranje očišćenog mesa.
Ikra, ukoliko je ima, je također jestiva pa i nju možete poslužiti s mesom.


Rakovica na lešo

Očišćeno meso začinite s maslinovim uljem, svježim peršinom, malo soli, sitno sjeckanim češnjakom te limunovim sokom. Bitno je ne pretjerati da se ne izgubi odličan okus rakovice.





Rakovica s tjesteninom


Sitno sjeckani češnjak kratko popržite na maslinovom ulju, dodajte očišćeno meso, ikru i nasjeckani peršin. U to dodajte kuhanu tjesteninu, par žlica vode u kojoj se rakovica kuhala, soli i papra po želji. Promiješajte, dodajte još koju kap maslinovog ulja, poslužite i uživajte u fenomenalnom okusu.