Zakon o radu “N.N”93/14 na nov način regulira raspored radnog vremena. Radno vrijeme može imati najozbiljnije posljedice za poslodavca ali i za radnika. Sada je posebno važno uprosijećivanje radnog vremena, tj. nejednaki raspored tjed­nog radnog vremena kako bi se postigla što veća fleksibilizacija radnog vremena.

Poslodavci organiziraju radno vrijeme u cilju prila­go­đa­vanja potrebama tržišta. U jednom periodu radno vrijeme se raspoređuje kraće u drugom duže po danima, tjednima i mjesecima. Dužina tako raspo­ređenog radnog vremena izno­si 50 sati tjedno, a prosječno 48 sati u četiri tjedna. Kolektiv­nim ugovorom radno vrijeme može se povećati na 60 sati tje­dno u trajanju do šest mjeseci. Kada se to “svede” onda prosjek može biti najviše 48 sati tjedno. Ako se radi o šestodnev­nom radnom tjednu tako ra­dno vrijeme može biti i 65 odnosno 70 sati tjedno, ali se mora svoditi na 45 sati tjedno u 4 odnosno 6mjeseci.

Raspored radnog vremena može se regulirati kolektivnim ugovorom, sporazumom izme­đu radničkog vijeća i poslodavca, pravilnikom o radu, ugo­­vorom o radu, ali i pisanom odlukom poslodavca za cijelu organizaciju poslodavca a ne za pojedinog radnika. Posloda­vac mora rasporediti radno vri­je­me samo onako kako je una­prijed propisano.

Poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika. Ako poslodavac tako na postu­pi čini prekršaj za koga može biti kažnjen od 60.000 do 100.000 kuna (članak 229.st.1.t.2. Zakona o radu). Prije­ka potreba može biti prekovremeni rad, promjena smjene, početak rad­nog vremena i drugo. To se kon­kretno procjenjuje u sva­kom konkretnom slučaju, vodeći računa o djelatnosti poslodavca i iznenadnim slu­ča­jevima (bolovanje, smrtni slučaj, hitne inventure, siro­vine i sl.) da se posao baš tada i tako obavi.

To se ne smije zloupotrebljavati, pogotovo ako posloda­vac iznenada javi radniku da ne mora doći raditi.

Međutim, postoji moguć­nost da radnik traži od poslodavca hitni raspored i to treba rješavati mimo onoga što je na­pi­sano kada je u pitanju raspo­red radnog vremena.
U slučaju da poseban raspored radnog vremena traži poslodavac, a na to radnik pristane, to se treba pravdati opra­vdanim razlogom odnosno “prijekom potrebom”. Poslo­davac ima pravo organizirati i dati rad ali ne smije dovoditi u pitanje unaprijed utvrđeni raspored toga radnoga vremena. Pravilno je činiti unutar jed­nog tjedna.

Praksa će se tek formirati ali poslodavac treba unaprijed propisati i način obavještavanja radnika. To može biti usme­no ili u pisanom obliku (što je sigurnije). Tu nema obrasca i svoju specifičnu organizaciju treba poslodavac uklopiti u pravne norme Zakona o radu, kolektivnog ugovora koji se na njega odnosi, sporazume kojega sklopi s radničkim vijećem, pravilnikom o radu ili ako se radi o malom poslodavcu onda ugovorom o radu.