Izrazito gruba masaža čini dodatnu traumu na sva tkiva pod pritiskom, uz reaktivni otok, čak i kada on nije vidljiv golim okom


Nedavno je pomoć zatražio jedan nogometaš, nekoliko dana nakon udarca u natkoljenicu, koji je zaradio na utakmici. Dva dana nakon ozljede, prednji mišić na natkoljenici je bio bolan, te malo otečen, kada je učinjena gruba masaža u klubu, koja se kolokvijalno naziva i „razbijanje hematoma“, da bi dan nakon toga otok natkoljenice bio još veći, te je potom uslijedila i punkcija hematoma.

Na pregledu u našoj ambulanti, ultrazvučno je vidljiva veća ruptura mišića, s pratećim otokom. Uobičajeno ovakve ozljede traže nekoliko tjedana odmora od sportskih aktivnosti, uz odgovarajuću fizioterapiju. 

No što je s tehnikom „razbijanja hematoma“? Ta ideja je vrlo stara i u sportskoj je fizioterapiji od kada sama sportska fizioterapija i postoji. Logika iza takve terapije jest da lokalni hematom (krv koja se nalazi u tkivu, a kao rezultat ozljede krvne žile kod rupture ili kontuzije mišića) treba potaknuti da se proširi na što veće područje, kako bi se lakše resorbirao. To nastojanje ima podlogu u fiziologiji, te kada se radi na odgovarajući način, ima potencijala značajno skratiti ukupno trajanje liječenja i ubrzati povratak u sport. Problem je tajming i doza ili intenzitet takve „masaže“.

Da bismo bili sigurni da je ozlijeđena krvna žila zacijelila potrebno je vrijeme, najmanje 48, a još bolje 72 sata od ozljede. Ako krvna žila nije zacijelila, bilo koja, a posebice gruba masaža može potaknuti ponovno krvarenje, povećanje hematoma, te pogoršanje ozljede, što se, vjerojatno, dogodilo u konkretnom slučaju.

Izrazito gruba masaža čini dodatnu traumu na sva tkiva pod pritiskom, uz reaktivni otok, čak i kada on nije vidljiv golim okom. Tako traumatizirana tkiva u okolini hematoma SMANJENO resorbiraju hematom, naprosto stoga jer su i sama ozlijeđena i zabavljena vlastitim cijeljenjem.

Stimulacija delokalizacije posttraumatskog hematoma (njegovo širenje na veću površinu) kroz masažu i druge manualne tehnike radi se malim do umjerenim pritiskom kroz duže vremensko razdoblje. Tako učinjena terapija nema destruktivnu komponentu i direktno smanjuje vrijeme oporavka.