Osteoartritis je jedan od najčešćih bolnih problema u starijoj dobi. Pa i ne samo u starijoj. Nastaje kada se zaštitna hrskavica na krajevima kostiju istroši tijekom vremena. Liječnik će vam reći da je to situacija “kost na kost”. Prepoznatljiva bol, ukočenost i otečenost zglobova obično se vremenom samo pogoršavaju. Dobijete dojam da sve škripi i da vas sve boli.

Smanjena pokretljivost često rezultira zatvaranjem u kuću, ponekad je to put prema društvenoj izoliranosti. Ni jedno ni drugo nije dobro. Znate, kada vam se život pretvori samo u beskrajno oranje po bezvrijednim sapunicama, budite sigurni da je to više nego upozoravajući signal prepuštanja života lošoj sudbini. Inzistiranje na zdravoj težini i barem nekakvom vježbanju mogu donekle pomoći.

Protuupalni lijekovi predstavljaju limitirano gašenje najveće vatre, nikako liječenje. Ako bolovi postanu prejaki, pribjegava se manje invazivnom popravljanju hrskavice ili daleko invazivnijoj zamjeni zgloba (obično koljeno ili kuk) umjetnom inačicom. Nije baš bajno, ali što ako može biti puno bolje? Jeste li čuli za niacinamid?

Prošlo je dosta vremena otkad je dr. William Kaufman proveo opširno istraživanje (uključeno 455 osoba) boli uzrokovane osteoartritisom. Pacijente je liječio niacinamidom (ne miješati s niacinom, iako su slični), jednim oblikom vitamina B3, i kod svih je došlo do znatnog smanjenja artritičnih bolova, ali i do puno bolje pokretljivosti. Kao da je netko neutralizirao dobar dio sijevajuće boli. Djeluje na sve bolesne zglobove, ali najbolje reagiraju artritisom zahvaćena koljena i ramena, nakon toga vrat, pa zapešća i prsti na rukama. Prva veća poboljšanja nastaju nakon 3–4 tjedna korištenja, a pun učinak se postiže nakon nekoliko mjeseci.

Pregledi obično potvrđuju veliko smanjenje upalnog procesa, manje oticanja i daleko bolju kvalitetu života. Operacija zamjene zglobova uglavnom se može izbjeći, što je svakako izvrsna vijest. Podsjećam da ovakve operacije ponekad i ne daju baš najbolje rezultate.

Uobičajena terapeutska doza niacinamida za liječenje osteoartritisa je 3x1000 mg dnevno. Iako je doza velika, nekih ozbiljnijih nuspojava zapravo nema. Ako ga popijete previše, jetra će poslati signal u obliku mučnine. Nešto kao morska bolest. Eventualne neugodnosti nestaju najdalje dan nakon prestanka uzimanja, u većini slučajeva ranije. Nakon toga možete opreznim povećavanjem količine utvrditi svoju maksimalnu dnevnu tolerantnu dozu. Niacinamid je jeftin. Na netu se može naći 100 kapsula od 500 mg za manje od 30 kn. Postoje i verzije s duljim periodom otpuštanja u organizam, s tek nešto većom cijenom.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]