Kancerogene materije u svakodnevnoj hrani više naročito ne uzbuđuju. Ima ih previše. (NEĆE VALJDA BAŠ NA MENE! Što je s tim grillom?) Možda će se i današnja priča utopiti u živom blatu otrova iz naših tanjura, ali uvjeravam vas da vijesti nisu nimalo ružičaste. Švedski znanstvenici su obznanili da PRŽENJE U ULJU ILI PEČENJE ŠKROBNATIH NAMIRNICA IZAZIVA STVARANJE AKRIMALIDA. A TO JE TVAR KOJA NEGATIVNO DJELUJE NA PLODNOST, OŠTEĆUJE ŽIVČANI SUSTAV I UTJEČE NA POJAVU RAKA. Inače se koristi u proizvodnji boja i plastike. Ponekad i za čišćenje pitke vode. Dobro, količine u vodi i nisu velike. Nažalost, to se ne bi moglo reći za neke vrste hrane. U američkoj Upravi za hranu i lijekove ističu: «NEMA SIGURNE DOZE ZA AKRIMALID.» Drugim riječima, bilo koja doza može stvoriti štetu. Ili pojačati već postojeću štetu. Doduše, neki gornji limit za pitku vodu postoji (0,12 mikrograma po čaši vode). To će vas otrovati neusporedivo manje nego čips ili pomfrit. TAMO JE KONCENTRACIJA AKRIMALIDA 600 PUTA VEĆA. Ovo su rekorderi, a visoke vrijednosti pronađene su i u pekarskim proizvodima, pogotovo krekerima. Uglavnom, u pitanju je škrob, pečen ili pržen na visokoj temperaturi. S druge strane, izgleda da kuhanje nije štetno, barem ne po ovom pitanju. TO JE ZBOG NIŽE TEMPERATURE PRIPREME, PA DO KLJUČNIH KEMIJSKIH REAKCIJA NE DOLAZI. Pretpostavlja se da je ključ nastanka akrimalida prisustvo asparagina. To je aminokiselina, inače prirodno prisutna i sasvim bezazlena. Sve dok se ne zagrije (na dovoljno visoku temperaturu) i ne dođe u interakciju s nekim šećerima (recimo, glukozom). Uf, čips i pomfrit su već odavno ozloglašeni zbog obilja masnoće (Ali, čips paše uz omiljenu seriju, zar ne?), pa ovo shvatite kao još jedan BOLNI dodatak. Iako su analize još nepotpune, Amerikanci procjenjuju da AKRIMALID IZAZIVA NEKOLIKO TISUĆA NOVIH SLUČAJEVA RAKA GODIŠNJE, I TO SAMO U SAD. Naravno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jako je dobro upoznata s problemom. BRIŽNO PRATI SITUACIJU I BRINE O MOJEM I VAŠEM ZDRAVLJU. Već je održan trodnevni zatvoreni sastanak na tu temu. Okupljeni su vodeći svjetski stručnjaci na području kancerogenih supstanci, toksikologije i biokemije. Do ušiju javnosti došlo je samo šturo priopćenje: «Nakon analize svih činjenica, zaključili smo da se radi o ozbiljnom problemu. No, naša saznanja su još uvijek limitirana, da bi mogli odgovoriti na sva pitanja, koja javnost postavlja. Zbog toga još uvijek ne možemo preporučiti promjene u načinu prehrane ili promjene u načinu prireme namirnica.» Vidite, dobri ljudi traže optimalna zdravstvena rješenja. KAKO SMANJITI NIVO AKRILAMIDA, A DA SVI BUDU ZADOVOLJNI? Izjave, u kojima se ništa ne kaže, uobičajne su u takvim situacijama. Uostalom, što ste i očekivali? Cigarete su vrlo štetne, pa nikome ne pada napamet da ih zabrani. Lake droge su također štetne, ali uskoro ćete ih moći sasvim legalno kupovati. Meso s roštilja sadrži cijeli spektar kancerogenih supstanci, pa se nitko pretjerano ne uzbuđuje. Saharin, aspartam i slični umjetni zaslađivači toliko su štetni, da bi na njihovom pakovanju već odavno trebala biti mrtvačka glava. A u gaziranim pićima ima ih sve više. To vam je politika svjetskih moćnika. Ništa se ne zabranjuje, ma kako štetno bilo. ZAŠTO LJUDE LIŠAVATI UŽITAKA? (Život je samo jedan!) Znate li kako idu muljaže? Još ništa ne znamo, sve je još neprovjereno, možda su drugi faktori u pitanju, treba samo malo pripaziti, s ničim nije dobro pretjerivati, glođite više vitamina... MI ĆEMO VEĆ NAĆI PRAVI PROTUOTROV ZA VAŠE NEVOLJE! Ako kojim slučajem i obolite, obratite se u bolnicu. Tamo ćemo već nešto smisliti. AKO STE SPREMNI VIŠE PLATITI, SMISLIT ĆEMO NEŠTO BOLJE. Joj, kako sam to mogao zaboraviti?? Utakmica tek što nije počela, a čipsa nema!!! Slijedeći put: Tko je sakrio vitamin D?