Ako vi i vaša obitelj redovito konzumirate pekmeze, svakako biste trebali razmisliti da ih sami pripravljate i tako uštedite
Vjerojatno vas kuhanje pekmeza podsjeća na bake i neka starija vremena, no u ova krizna vremena kada je svaka kuna važna, nije se loše podsjetiti te „drevne“ vještine kako biste uštedjeli. Pripravljanje pekmeza (i džemova) zapravo je prilično jednostavno, a ako vi i vaša obitelj redovito konzumirate pekmeze, svakako biste trebali razmisliti da ih sami pripravljate i tako znatno uštedite.
Sezona je voća i najbolje je vrijeme da se upustite u takav pothvat. Uputite se na placu, kupite voće koje volite – marelice, breskve, jagode, borovnice, šljive, nekoliko limuna, usput negdje pokupite i koju kilu šećera (ovisno o vrsti voća te koliko ćete ga kuhati od 0.2 do 1 kg šećera na svaki kilogram voća). Kod kuće voće očistite, izvadite koštice ako ga ima, ogulite koru ako je to potrebno (a najčešće nije), ubacite ga u veliki lonac skupa sa šećerom i limunovim sokom (oko pola dcl soka limuna na 1 kg voća) i ostavite da odstoji preko noći.
Drugi dan sve skupa kuhajte od 15 minuta do sat vremena ovisno o tome kakvu konzistenciju pekmeza želite postići – duže kuhanje znači gušći pekmez. Dok je još vruć, pekmez ulijte u staklene posudice (koje ste prethodno skupa s poklopcima sterilizirali iskuhavanjem u vodi ili u pećnici), zatvorite, okrenite ih naopako i ostavite da se ohlade. To je to! Vaš pekmez je gotov.