Od samoniklih jestivih proljetnih izdanaka u prehrambene svrhe i u svrhu proljetnog detoksa i jačanja iimuniteta u Primorju se najčešće koriste izdanci veprine, tetivke, bljušta, hmelja i, naravno, šparoge

 

U Primorju postoji tradicija korištenja samoniklih jestivih proljetnih izdanaka u prehrambene svrhe i u svrhu proljetnog detoksa i jačanja iimuniteta. Najčešće se koriste izdanci veprine, tetivke, bljušta, hmelja i, naravno, šparoge.

Veprina (Ruscus aculeatus) je zaštićena biljka te ju treba brati na vlastitom privatnom posjedu, po mogućnosti iz vlastitog uzgoja. Njeni izdanci su puno mesnatiji i konkretniji od izdanaka popularne šparoge, također su izrazito aromatični i nagorki. Dok se ne priviknemo na njihov okus, često bacamo prvu vodu u kojoj su se kuhali. Isto kao i šparoga, vrlo snažno utječe na izmokravanje te se njezini izdanci smatraju jednako učinkovitim i ljekovitim kao i oni od šparoge. Sama biljka spada u otrovne biljke, pogotovo njene crvene bobice (kao i većina crvenih bobica u prirodi).

Izdanci tetivke (Smilax aspera) zajedno s mladim listićima također se koriste u prehrambene svrhe. Oni također djeluju na izmokravanje te djeluju i protubakterijski. Ova biljka česta je na Kvarneru i također ima crvene otrovne bobice. Upozorite djecu na to!

Bljušt (Tamus communis) je još jedna biljka povijuša s otrovnim crvenim bobicama. Izdanci bljušta mekšeg su okusa nego šparoge i veprina, popularnog naziva „kuke“, također su kao i prethodni izdanci puni minerala i snažno potiču proljetni detoks. Izdanci bljušta, osim što potiču izmokravanje u većim količinama, vrlo učinkovito otvaraju i probavu.

Hmelj (Humulus lupulus) tipično kontinentalna biljka, prisutna je i u najbližoj okolici Rijeke, npr. na području uz Rječinu. Njegovi izdanci, koji se koriste kao i prethodno navedeni, također otvaraju probavu te potiču izmokravanje, no djeluju i opuštajuće te su na glasu kao afrodizijak. Kao uostalom i sama biljka.

Zadnja, ali nikako ne i najmanje važna biljka na ovom popisu je oštrolisna šparoga, Asparagus acutifolius, vrlo česti i obožavan izdanak koji osim što izuzetno snažno potiče izlučivanje vode, potiče i detoks tijela do te mjere da, ukoliko se pretjera s njenom količinom, pogotovo kroz duži period, može izazvati alergijske reakcije kože.

Dakle, s proljetnim izdancima i općenito s biljkama, preparatima i ostalim što potiče detoks treba pažljivo i dozirano. U proljeće se tijelo i prirodno čisti, zaostali otrovi iz zimskog perioda prejedanja polako izlaze van i uklanjaju se iz tijela. Pijte puno vode, svakodnevno se pojačano krećite i uživajte u divljoj hrani kojom obiluje naš kraj!