Sconesi se tradicionalno poslužuju u Velikoj Britaniji uz popodnevni čaj. Zbog svoje jednostavne i brze pripreme te još boljeg okusa, postali su popularni diljem svijeta


  


Scones je prhko, slatko pecivo-kolač koje se poslužuje s tzv. clotted cream mliječnim pripravkom (sličnim kajmaku ili putru) i s pekmezom. Tradicionalno se poslužuju u Velikoj Britaniji uz popodnevni čaj.

Zbog svoje jednostavne i brze pripreme te još boljeg okusa, scones je postao popularan diljem svijeta. 

Pri izradi sconesa potrebno je pripaziti na nekoliko stvari. Prvo i najvažnije je da ih se ne mijesi dugo. Najbolje ih je miješati kuhačom ili špatulom kako toplina ruku ne bi previše rastopila maslac. Također, ne smiju se prepeći. Kad ih izvadite iz pećnice, bit će jako mekani na dodir, ali samo ih je potrebno pustiti da se ohlade i postat će prave teksture.

Sastojci koje koristite moraju biti hladni kako bi nakon pečenja sconesi biti hrskavi izvana, a mekani iznutra.

Najpopularnija je slatka verzija ovih pogačica u koje možete dodati razno voće, no i slani sconesi oduševljavaju.

Slane sconese možete poslužiti za doručak, ponijeti na piknik ili kao finger food tijekom večernjeg druženja.

 

SASTOJCI: 

  • 350 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 žlice soli
  • 2 žlice šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice svježeg nasjeckanog ružmarina
  • 100 g kozjeg sira, mekog
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice otopljenog maslaca

 

PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 180C. U posudu prosijati brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U to naribati maslac, dodati nasjeckani ružmarin i mrvljeni sir. Promiješati. U sredini smjese napraviti rupu i u to dodati mlijeko. Sve zajedno izmiješati tek toliko da se sve poveže. Na pobrašnjeloj podlozi rukama oblikovati disk ili 2 ako želite manje pogačice. Razvaljati na 2 cm i izrezati na 6 ili 8 trokuta.

Sconese staviti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći 15-20 minuta na 180C. Kada su pečeni, premazati ih otopljenm maslacom.

Dobar tek!