Rođak započinje obrtničku karijeru netom prije nego prvi obrtnik iz obitelji dosegne limit isporuke koje mu omogućavaju paušalno oporezivanje


Očito smo država ekstrema. Nažalost, postoje brojne obitelji bez zaposlenih članova a s druge strane postoje obitelji u kojima ima više poduzetnika, mahom paušalno oporezovanih obrtnika. Rođak započinje obrtničku karijeru netom prije nego prvi obrtnik iz obitelji dosegne limit isporuke koje mu omogućavaju paušalno oporezivanje. Niz se nastavlja ovisno o uspješnosti posla.

Očito smo i država domišljatih građana.

Je li motivacija veća u onih kojima je interes da im ostane veći dio teško zarađenog novca, ili u onih koji za mjesečnu sigurnu plaću trebaju prevenirati ovakvo ponašanje? Odgovor svi znamo.

Bez obzira na zaklinjanja u podršku poduzetništva i na činjenicu da jeste bolje i lakše nego prije par godina, mrtva trka i dalje traje jer nam je valjda dio mentaliteta.

Prije godinu i pol dana povećan je PDV na ugostiteljske usluge, te od tada i oni rade pod uvjetima kao i ostali poduzetnici. Bistri su to ljudi, nije im trebalo puno da se sjete serijskog poduzetništva i osnivanja više poduzeća da bi svako radilo u istom ugostiteljskom lokalu sve do trenutka obveznog ulaska u sustav PDV-a.

S druge strane neko nejasno očitovanje u vezi s tim se pojavilo na stranicama Porezne uprave tek nekidan. Podsjetilo me na ono roditeljsko podizanje kažiprsta nestašnom djetetu. No, no!

Tek je odnedavno zaživjelo djelomično praćenje pravnih i poreznih događaja povezanih sa OIB-om, iako je isti uveden tako davno da smo svi građani i zaboravili koliko smo to platili.

Međutim, pratiti koje sve tvrtke fiskaliziraju sa iste adrese do nedavno je bilo ravno znanstvenoj fantastici. Da bi sustav mogao odvojiti žito od kukolja, trebalo je stvoriti preduvjete. Kako? Tako da se propiše svim (gotovo u cijelosti poštenim i dobronamjernim poduzetnicima) obvezu da samostalno upravljaju svojim procesom fiskalizacije uz pomoć dva skupa Finina certifikata. Trošak se udvostručio. Što bi plaćali 450 kn kad mogu 700?

Dok su to radili sa jednim certifikatom sustavu je valjda bilo nemoguće da to prati, pa se korov odao pretjeranom rastu. Bilo je potrebno uložiti nešto više radnih sati preopterećenih javnih službenika. Ma dajte, lakše je trošak prebaciti na obveznika!

Tako se ponovila već uhodana procedura da se lopovom predmnijeva svatko tko se drzne pokrenuti poduzetništvo, pa mu treba naplatiti barem takse i certifikate dok ne dokaže da je htio zaraditi koricu kruha!

Dok zaživi politika savjetovanja umjesto kažnjavanja, koju sad već i predsjednica države zaziva, narod će iščeznuti. Ostat će samo oni koji očekuju nešto iz proračuna.

Kad dođemo u tu krajnost, možda ćemo krenuti u drugom pravcu… možda tada stvarne prilike počnu doista ići na ruku onima koji stvaraju supstancu od koje sustav živi.

Do tada i dalje će se gledati kroz prste serijskim obiteljskim paušalnim obrtima i tvrtkama koje zabljesnu i nestanu u jednoj godini, jer u statistikama one se broje kao rast malog poduzetništva.

Ono će dodatno narasti nakon što se - kroz nedavno pokrenutu akciju - ustanovi da znatan broj paušalno oporezovanih iznajmljivača odavno trebao biti u sustavu PDV-a i voditi poslovne knjige.

Dok je turizma i novčanih doznaka iseljenih članova obitelji moći ćemo životariti, kažu ekonomisti.

Ovo je rubrika za one kojima to nije dovoljno, i nama svima želim:

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge