Tata je usmenom oporukom ostavio stan meni – svom sinu, koji sam ostao živjeti s roditeljima. Za to imam hrpu svjedoka, no sestra, koja 30 godina živi u Francuskoj, na ostavinskoj je prihvatila svoj nasljedni dio (1/3 stana) suprotno obiteljskom dogovoru i tatinoj posljednjo želji. Za prigovor imam 8 dana, mogu li to nekako osporiti i kako?



Zakon o nasljeđivanju propisuje načine na koje osobe mogu oporučno raspolagati svojom imovinom, pa tako predviđa vlastoručnu oporuku, pisanu oporuku pred svjedocima, javnu oporuku, a u izvanrednim okolnostima predviđa i mogućnost usmene oporuke. Oporučitelj može očitovati svoju posljednju volju usmeno pred dva istodobno nazočna svjedoka samo u izvanrednim okolnostima zbog kojih nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku.

Usmena oporuka prestaje vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena. Tijekom ostavinskog postupka pred javnim bilježnikom trebali ste istaknuti postojanje usmene oporuke ostavitelja te bi u tom slučaju došlo do prekida ostavinskog postupka, a Vaša bi obveza bila pokrenuti parnični postupak u kojem biste dokazivali valjanost i istinitost usmene oporuke ostavitelja. Činjenica da biste eventualno uspjeli u takvom parničnom postupku ne bi isključila sestrino pravo da zatraži svoj nužni nasljedni dio slijedom odredbi članka 69. i 70. Zakona o nasljeđivanju, pa bi imala pravo naslijediti 1/2 od onoga što bi joj pripalo u slučaju zakonskog nasljeđivanja. Sestru biste mogli isključiti od nasljeđivanja jedino da pokrenete parnični postupak u kojemu biste dokazivali da je ona nedostojna za nasljeđivanje, prema uvjetima koje propisuje članak 125. ZN-a, no niti to ne bi isključilo da onaj dio nasljedstva koji bi imao pripasti njoj naslijede njezini potomci ako ih ima, prema članku 126. ZN-a.

Ukoliko smatrate da možete uspjeti u nekome od navedenih postupaka, tada svakako podnesite prigovor na doneseno rješenje o nasljeđivanju iza pokojnoga oca te istaknite kako postoji usmena oporuka koju je isti dao, a koja nije uzeta u obzir prilikom donošenja rješenja o nasljeđivanju, a i druge prigovore koje smatrate relevantnima. Svakako zatražite stručnu pomoć od odvjetnika po svom izboru prije pokretanja eventualnih parničnih postupaka, jer temeljem podataka koje navodite u svome pitanju nije moguće dati konkretnu ocjenu o mogućnosti uspjeha u parnici, a ukoliko bi i došlo do parničnih postupaka, svakako bi Vam u vođenju isih bila potrebna stučna pomoć.