Kratki dani, hladnoća, sunce na kapaljku, zatvaranje u kuću i previše kalorija. Podsjeća li vas to na standardni zimski “vozni red”? Možda zima i ima svoje draži, ali neki je doista teško proživljavaju. Ako u ovo doba patite od konstantnog umora i tjeskobe, loše spavate, imate dojam da vas sve boli ili se ne možete nikako koncentrirati, po svemu sudeći trpite nešto što možemo nazvati sezonskom depresijom. Obično počne u listopadu ili studenom, pa se protegne do ožujka ili travnja. Najgore je početkom godine, tada je ranjivost izraženija nego ikada. Zima je na svom vrhuncu, a i imunitet je tada najslabiji. Neki kažu da se tada osjećaju toliko bijedno, da se to riječima ne može opisati. Poput lavine, navire sav crni talog iz prošlih dana. Sve životne krivice, sva zamjeranja, svi sukobi koji još uvijek tinjaju. Život je tako težak u tim trenucima… Kao da je smrt jedino rješenje. Iako se svi ili većina takvih simptoma povlači dolaskom ljepših i toplijih dana, već sama pomisao da bi se nešto slično moglo ponoviti nije dobra. Srećom, više preventivnih mjera može se poduzeti.

Sigurno ne ide na ruku zima s puno oblaka, kiše i snijega, a malo sunca. Evo, sunce kao da je negdje uteklo zadnjih mjeseci. A manjak sunčeve svjetlosti podrazumijeva i manjak krucijalnog vitamina D. Upravo taj manjak je jedan od temeljnih uzroka zimskih nevolja. Tri su moguća rješenja za to. Rijetke sunčane dane svakako valja iskoristiti za boravak vani, a vrijedno je razmisliti i o vitaminskoj suplementaciji. Danas se može nabaviti i “light box”, koji emitira svjetlost vrlo sličnu sunčevoj. Dakle, sjedite ispred izvora svjetlosti i napajate se dok priroda spava. Mnogi su se s ovim preporodili.

Drugi način rješavanja problema je prehrana. Tu je riba (bogata omega-3 masnim kiselinama) nezamjenjiva. U zemljama gdje se jede malo ribe, depresija je redovito izražena. Ali, na Islandu, gdje bi depresiju itekako mogli očekivati, ona je daleko manje prisutna nego u puno sunčanijim područjima. Zato Islanđani pojedu 5-10 puta više ribe nego, recimo, Englezi. Uz to, krcanje slatkišima, grickalicama, bijelim kruhom i kavom samo produbljuje depresiju. Nakon kratkotrajnog uzleta energije slijedi još žešći pad i tako u krug… Ako već trebate nešto jesti izvan glavnih obroka, uzmite orahe ili bananu. Dobro je češće koristiti smeđu rižu, zob, kvinoju, slanutak i korjenasto povrće. Razmotrite i paštu od cjelovitog zrna. I, naravno, veselite se proljeću. Upravo je počelo.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]