Kod problema s probavom mnogim je ljudima pomogao vrlo jednostavan recept u kojem se koristi potpuno bezopasna namirnica, a to je zob


Postoje brojni biljni pripravci za reguliranje probave. Neki od njih su u obliku sirupa, neki SIPF-a, tinktura, neki u obliku deserta, ali najčešće su u obliku čajeva.

Kod čajeva razlikujemo biljke koje blago otvaraju i one, kao što su sena i krkavina, koje će uvijek učiniti svoje, no bit će i posljedica. Da, sena i krkavina su uspješne u tome, ali one izazivaju ovisnost crijeva koja, nakon prekomjernog uzimanja, mogu raditi samo pod njihovim utjecajem i zaboravljaju kako je to kada rade sama.

Kod ovoga problema mnogim je ljudima pomogao vrlo jednostavan recept u kojem se koristi potpuno bezopasna namirnica, a to je zob (Avena sativa). Osim što je puna minerala (s naglaskom na kalcij), zob je puna i vlakana, ali i sluzi kada ju natopimo vodom.

Kada kupujete zobenu kašu, obavezno uzmite sitnu, puno bolje ćete iskoristiti ovu vrijednu žitaricu.

Dakle, navečer šaku zobene kaše (tu se podrazumijeva zgnječeno zrno) prelijemo s hladnom vodom tako da je prekrivena sva zob plus još dva centimetra vode iznad.

Ujutro to malo posolite, ulijte dvije žlice maslinova ulja (preporučeno, ali nije uvjet) i zakuhajte dok vam se ne raspadne u ljepljivu kašu (otprilike 3 minute). Pojedite i nakon toga obavezno popijte još barem 1-2 čaše vode.

Kašu pojedite natašte, to znači prije nego ste popili i kap vode, oprali zube, prije nego ste popili kavu ili zapalili cigaretu. Sluz iz kaše će učiniti čudo za vašu probavu.

Kod težih slučajeva, prvo vrijeme možete nakon doručka odmah pripremiti i kašu za večernje uzimanje. Nakon nekog vremena, probava će se regulirati.

Ovu kašu možete jesti svako jutro sljedećih puno godina života, ne izaziva ovisnost crijeva ni na koji način. Recept mogu koristiti i djeca i trudnice, jednostavan je i brz za upotrebu i nema izgovora da ga se ne proba ako imate ovih problema. A, ne zaboravimo - dobra probava je pola zdravlja!