Oni kreativniji koji vole eksperimentirati, mogu se poigrati s kombinacijama bilja koje će dodati uz bazgu. To može biti dodatak od pet-šest šaka svježe majčine dušice ili kadulje.


Bazga (Sambucus nigra) je ljekovita biljka koju pr­venstveno koristimo za respiratorne tegobe, ali i za ja­čanje imuniteta. U narodu je oduvijek bio popularan si­rup od bazge koji se polako, ali sigurno, vraća u modu. Kla­sičan recept kaže da tri­deset rascvalih svježih cvijetova tre­ba preliti s hladnom vo­dom tako da voda u potpu­nosti prekriva sve cvjetove. Nakon 24 sata treba procijediti i dodati tri kilo­grama šećera i sok od par limuna. Pustiti da stoji još 24 sata. Ako se šećer za to vrijeme nije otopio, sirup treba zagrijati na vatri dok se ne otopi preostali šećer. Na kraju, si­rup treba uliti u čiste staklene boce i čuvati u frižideru. 

Osobno volim sirup malo prokuhati da se zgusne (dio tekućine ispari), pa se na taj način i malo manje kvari.

Oni kreativniji koji vole eksperimentirati, mogu se poigrati s kombinacijama bi­lja koje će dodati uz bazgu. To može, na primjer, biti do­datak od pet-šest šaka svježe majčine dušice ili kadulje, u ovoj kombinaciji još više će se naglasiti djelovanje na ja­čanje respiratornog sustava.

Ako vas pomisao na bijeli šećer (koji zapravo izvrsno konzervira) ne veseli, raz­mi­slite o drugim mogućnos­ti­ma. Zamijenite li bijeli še­ćer smeđim (najbolji izbor je Ra­padura, no kod nas ćete najčešće naići tek na Mus­covado), povećajte mu koli­činu za 50%, tamo gdje biste koristili kilogram bijelog še­ćera, stavite kilogram i pol smeđeg.
 
Druga varijanta je upo­treba meda. Da se sirup ne bi kvario, potrebno je da u njemu bude 50% meda. Dak­le, na litru ocijeđene vode u kojoj su se namakali cvjetovi bazge ide litra meda. Bez ob­zira koji će biti vaš izbor, bi­jeli šećer, smeđi šećer ili med, nemojte puno razmiš­ljati! Bazga upravo cvate i vrijeme je da brzo reagirate i napravite minimalno barem litru sirupa od bazge. To vam je zadatak za domaću zadaću! Bez brige, brzo će se popiti!