Za ovaj sirup treba vam isključivo Aloe Arborescens, to je ona užih zavinutih listova koji nemaju puno gela, a cijela biljka raste više u visinu.


Vrlo često me pitaju kako se zapravo radi onaj famozni domaći sirup za imunitet od aloe vere. Recepata ima mnogo, a ja znam za os­nov­ne dvije isprobane verzije koje su koristili meni bliski ljudi. Prvi je onaj slavni od patera Zaga. Za njega je potrebno 35 dekagrama lista aloe, 6 žlica jake rakije i 50 dekagrama pravog gustog domaćeg meda. S lista se nožem skinu bodlje, list se nasjecka i pomiješa s ostala dva sastojka te izmiksa u blenderu. Dobili smo gotovi preparat koji se mora čuvati u u hladnjaku te koristiti tri puta dnevno po veliku jušnu žlicu 30 minuta prije obroka. Preparat je ugodnog okusa. Potrebne su vam barem dvi­je ovakve ture ako želite dugoročno ojačati imunitet. 

No, ako budete koristili aloe veru koju ste netom pri­je kupili u rasadniku, možete se kladiti da je bila zalijevana umjetnim gnojivima i prs­kana raznim umjetnim po­jačivačima rasta. Dakle, važ­no je da je aloe vera iz vašeg uzgoja ili da ste ju kupili od ljudi koji ju uzgajaju za me­dicinske svrhe, tj. ne špricaju ju. Ako koristite aloe veru iz klasičnog rasadnika, ona mo­ra barem godinu i pol rasti bez umjetne prihrane pod vašim budnim okom i biti najmanje dvije i pol go­dine stara. Biljke koje su mlađe nemaju dovoljno ak­tiv­nih sastojaka. 

Zadnje, ali ne i najmanje bino je da u moru od preko 200 vrsta aloe vera izaberete baš onu ljekovitu. Pomoći će vam informacija da su lje­kovite četiri vrste i da se za kozmetičke preparate naj­češ­će koristi Aloe vera Bar­badensis Miller - to je ona mesnatih listova punih gela koja se često vidi na reklamama, tržnicama i sajmo­vima. 

No, za ljekovito djelova­nje treba vam isključivo Aloe Arborescens, to je ona užih zavinutih listova koji nemaju puno gela, a cijela biljka ras­te više u visinu. U Rijeci je zna biti na sajmu cvijeća na Kontu. 

I naravno, ne zaboravite prije navedeno pravilo - na­kon što ju kupite, barem ju godinu i pol pustite da se iš­čisti i pitajte kod kupnje koliko je stara, jer za ljekovitu uporebu treba biti stara barem dvije i pol godine.