Boli me desno rame. Doktor mi je rekao da je smrznuto. Primio sam dvije blokade. Išao sam na struje i ultrazvuk. Radim vježbe koje su mi pokazali, ali bol ne prolazi. Sada mi predlažu operaciju. Ima li nešto čime si mogu pomoći a da izbjegnem operaciju?

“Smrznuto rame” ili adhezivni kapsulitis specifično je stanje u ramenu pri kojem upalni proces dovodi do promjena na vezivnom tkivu čahure zgloba sa konačnim rezultatom ograničenja mogućih kretnji, uz pratnju bolova koji mogu biti od minimalnih, pa do akutnih.

Do danas nije razjašnjen uzrok koji pokreće opisani proces. Isto tako niti jedna konzervativna terapija nije dokazala svoju učinkovitost u liječenju smrznutog ramena.

Istraživanja i kliničko iskustvo pokazuju da većina smrznutih ramena spontano prolazi unutar 12-24 mjeseca od prvih simptoma. Također, kolege u Nizozemskoj su svojim radovima pokazali da agresivna fizioterapija, zasnovana na vježbama razgibavanja koje su bolne, usporava oporavak, umjesto da ga ubrzava. Razlog tomu je patološki proces koji ima tri faze - upala, reparacija i reorganizacija.

Upala je i najbolniji dio. Potom tijelo ulaganjem vezivnog tkiva nastoji sanirati štetu od upalnog procesa, koje rezultira zadebljanjem zglobne čahure, a time i ograničenjem kretnji. U fazi reorganizacije, vrlo postupno se ožiljkasto tkivo mijenja, djelomično reapsorbira, a novo tkivo omogućuje postupni opravak sve do pune i bezbolne kretnje ramena. Cijelom procesu je potrebno vrijeme i edukacija pacijenta u smjeru izbjegavanja bolnih kretnji.

Instilacije kortizona (popularne “blokade”) mogu pomoći dijelu pacijenata.

Kako direktno razgibavanje treba izbjegavati, fizioterapija može pomoći u smanjenju bolova kroz sanaciju popratnih smetnji, poput bolnosti uzrokovanoj mišićnim spazmom, te smanjenom pokretljivosti lopatice i te vrata. Operativni zahvat je izlaz u nuždi kod posebno dugotrajnih smetnji.