Degenerativni procesi kombinacija su genetske predispozicije i životnog stila

 

RDG cervikalne kralježnice pokazuje u nivou C4/5 i C5/6 u projekciji prednjeg longitudinalnog ligamenta kalcifikati degenerativnog karaktera. RDG torakalni kralježnice politopno su vidljivi incipijentni ventralni spondilofiti. I lumbalni dio nije dobar. Što mi sugerirate za terapiju?

 

Opisi snimaka kralježnice u ovom slučaju pokazuju umjerene degenerativne promjene na opisanim segmentima, koje mogu biti uobičajene za osobu srednje životne dobi. Niti jedna degenerativna promjena nije „dobra“, već predstavlja posljedicu starenja i životnog stila, baš kao i bore na licu. Isto tako, po opisu degenerativnih promjena koje vidimo na RTG snimkama nije moguće reći ima li pacijent smetnje i kakve, kao što samo po toj informaciji nije smisleno određivati terapiju, jer se same promjene ne može „liječiti“ ili na drugi način na njih utjecati. Na kraju, valja imati na umu da su opisi snimaka koje čini radiolog, upravo to-opisi razlika vaših snimaka u odnosu na zamišljenu idealnu sliku, kakvu rijetko tko ima poslije 20-ih godina života.

Interpretaciju tih opisa uobičajeno bi trebao učiniti ortoped, fizijatar i/ili iskusan fizioterapeut, a po detaljnom fizikalnom pregledu. On bi, pak, trebao donijeti informaciju o funkciji vaše kralježnice (pokretljivost, eventualni bolovi pri specifičnim testovima, mišićna snaga i aktivacija, stanje kukova i ramena, detaljna povijest bolesti sa frekvencijom i tipom pojave smetnji). Sve to se potom stavlja u kontekst vaših dnevnih aktivnosti, uključivo i fizičkih, ako ih ima, da bi završilo procjenom sadašnjeg stanja i preporukom za postupke za njegovo poboljšanje, Ti postupci mogu uključivati fizioterapiju, promjenu nekih životnih navika, odgovarajuću fizičku aktivnost ili njihovu kombinaciju.

Ukratko, degenerativni procesi kombinacija su genetske predispozicije i životnog stila. I dok na gene ne možemo utjecati (još uvijek), naše vlastite navike jedine su u našim rukama, pa je i njihova promjena često u fokusu konzervativnog liječenja.