05.04.2012.

Soda bikarbona – čudesan prah za svaki dom

Gdje god vam se u stanu pojavi neki neugodan miris, soda bikarbona je pravo rješenje. Stavite zdjelicu sa sodom u hladnjak, posipajte sode u kantu za smeće, prostor ispod sudopera, u kutiju za nuždu za mačke, u cipele...


Natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3) je natrijeva sol ugljične kiseline, bijeli kristalni prah koji se slabo otapa u vodi dajući slabu lužnatu otopinu. Zagrijavanjem se raspada na natrijev karbonat, vodu i ugljikov (IV) oksid. Vjerojatno ga imate u svojem domu! No, nije riječ o opasnoj kemikaliji koju treba skloniti od djece, već o „običnoj“ sodi bikarboni, koja je, zahvaljujući brojnim primjenama, sve samo ne obična! Cijena sode bikarbone je izuzetno povoljna, te se kilogram može pronaći već za 30-ak kn. Donosimo nekoliko od brojnih primjena sode bikarbone u kućanstvu koji bi vas svakako trebali potaknuti da, ako ju već nemate, nabavite sodu bikarbonu, a ako ju imate kod kuće, da ju počnete više koristiti.

Čišćenje u kuhinji. Soda je odlično sredstvo za čišćenje, djeluje kao lagani abraziv i ima sposobnost blagog izbjeljivanja. Možete ju koristiti za čišćenje radnih površina u kuhinji, dasaka za rezanje (smjesom od vode i sode), za zagorjele lonce (zakuhajte vodu i sodu, te ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći, potom operite), za čišćenje hladnjaka...Uklanjanje neugodnih mirisa. Gdje god vam se u stanu pojavi neki neugodan miris, soda je pravo rješenje. Stavite zdjelicu sa sodom u hladnjak i upit će neugodne mirise. Isto vrijedi i ako posipate sode u kantu za smeće, prostor ispod sudopera, u kutiju za nuždu za mačke... Također, sodom neugodne mirise možete ukloniti i iz obuće. Navečer posipajte malo sode u cipele i ujutro ju istresite. Neugodan miris sodom bikarbonom možete ukloniti i s ruku (ako ste, primjerice, čistili ribu, češnjak ili sl.). Za tu svrhu, pri pranju ruku sapunom, dodajte i malo sode. Sodu možete koristiti i u kućnoj izradi dezodoransa,  paste za zube i osvježivača daha (o tome više u sljedećim brojevima). Prije usisavanja tepiha, pospite po njemu sode bikarbone, ostavite da djeluje neko vrijeme i potom usišite. Soda će osvježiti tepih.U kućnoj apoteci. Soda bikarbona se koristi u brojne medicinske svrhe, no svakako su neke od najpoznatijih uklanjanje žgaravice i ublažavanje iritacije na koži. Za žgaravicu, pomiješajte pola žličice sode s vodom i popijte. Sodu na ovaj način uzimajte samo povremeno, a nikako ne redovito i kontinuirano. Za iritacije na koži, pomiješajte sodu i vodu u omjeru 3:1 i dobivenu pastu nanesite na ubod kukca ili iritaciju nastalu nakon kontakta s biljkama.Odčepljivanje odvoda. U kombinaciji s octom, soda bikarbona vrlo je efikasno sredstvo za odčepljivanje odvoda. U odvod nasipajte pola šalice sode bikarbone, a potom ulijte istu količinu octa. Doći će do burne pjenušave reakcije. Nakon 10-ak minuta odvod isperite običnom toplom vodom kako biste uklonili eventualne ostatke.

Podijeli