Kolesterol je iznimno važan za funkcioniranje svih tjelesnih sustava. Zbog toga se zadiranje u njihovu količinu teško podnosi

 

Statini se još uvijek ubrajaju u najprodavanije lijekove u medicinskoj povijesti, ali sumnje su svakim danom sve ozbiljnije. Da li oni uopće snižavaju razinu ozloglašenog LDL kolesterola (za kojeg se sumnja da je odgovoran za začepljenje arterija) i da li uopće produžavaju život? Ozbiljna pitanja, a poprilično nejasni odgovori. Dvije nove velike studije kao da zadiru u zabetonirane i nedodirljive dogme. Da li smo dobrim dijelom vjerovali u bajke?

Prije svega, istraživanja pokazuju da 18-mjesečno korištenje statina ne snižava kolesterol na proglašenu sigurnu razinu kod više od polovice korisnika s dokumentiranom koronarnom bolesti. Ali, čak i kada do tog sniženja i dođe, koje su opipljive koristi? Dogma je da statini SVAKAKO čuvaju od srčanih bolesti putem srozavanja LDL kolesterola. Uz Lipitor (jedan od najprodavanijih statina) stoji opaska za američko tržište: „Lipitor ne sprečava srčane napade.“ Dovoljno? Nažalost, pokazalo se da statini ne produžavaju život starijih osoba, kod kojih je i inače rizik od srčanih bolesti najveći. Pa, neki već otvoreno sumnjaju da li je LDL kolesterol uopće ključni faktor kod nastanka bolesti. Znate li da je ukupni kolesterol (u prosjeku) približno jednak kod srčanih bolesnika i kod zdravih osoba? Čak je kod zdravih osoba i malo viši.

Nakon dramatičnog snižavanja „sigurne“ razine kolesterola 2004. godine, milijuni novih bolesnika iskrsnuli su za tren. Godinu dana kasnije procurilo je da 8 od 9 članova komisije, koji su donijeli ovakvu odluku, ima dokazane financijske veze s proizvođačima statina. Koruptivna shema, toliko uobičajena u današnjem svijetu. Bez obzira na sve, mašinerija nikako nije stala. Sada se statini već preporučuju svima iznad 50 godina starosti, bez obzira da li ikakve kardio dijagnoze postoje ili ne. I bez obzira na trenutnu razinu kolesterola. Na tržištu već postoji i varijanta Lipitora za žvakanje s dodatkom arome. Namijenjena je prvenstveno djeci. Stiže li vrijeme medikalizacije po školama? Stvarno vjerujete da svi gomilamo bespotrebni kolesterol, koji nam samo skraćuje život? Ja bih rekao da priroda rijetko griješi. Mi sami daleko češće.

Naravno da statini nisu nimalo bezazleni lijekovi. Kolesterol je iznimno važan za funkcioniranje svih tjelesnih sustava. Zbog toga se zadiranje u njihovu količinu teško podnosi. Više od pola korisnika statina prestaje s njihovim korištenjem zbog izraženih nuspojava. Česti su bolovi u mišićima ili izražena slabost, ali još gore je što se statine povezuje s demencijom i gubitkom pamćenja. Manjak LDL kolesterola i mentalni problemi usko su povezani, pogotovo u starosti.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]