Spolnim ciklusom nazivamo promjene koje se događaju na reproduktivnim organima ženki od jednog do drugog tjeranja


Vrlo brzo doći će proljeće, a proljeće je ujedno i doba godine kada se većina uzgajivača psa odlučuje na parenje svojih kujica.

Spolni ciklus kuje, u mnogo čemu je različit od onog u mačaka, o kojem uglavnom pišemo u veljači, pa da pojasnim neke specifičnosti.

Kuje su diestrične životinje što znači da se tjeraju dva puta godišnje. Ovaj će razmak varirati, no smatra se normalnim sve od 4.5 pa do 10 mjeseci.

Kujice može ostati gravidna samo i isključivo u vrijeme kada se tjera.

Spolna zrelost nastupa u dobi od 6 pa do 24 mjeseca što ovisi o veličini kuje, odnosno o pasmini. Spolni ciklus odvija se u četiri faze koje karakterizira nekoliko vanjskih pokazatelja, a danas ih determiniramo uzimanjem vaginalnog brisa odnosno vađenjem krvi u kojoj određujemo nivo hormona progesterona.

Spolnim ciklusom nazivamo promjene koje se događaju na reproduktivnim organima ženki od jednog do drugog tjeranja. Do promjena dolazi zbog neposrednog djelovanja spolnih hormona, no na tijek spolnog ciklusa utjecaj ima i okolina, zdravstveno stanje ženke, prehrana, starost i drugo.

Tjeranje u kuja javlja se tijekom cijele godine, no možemo reći da je spolna aktivnost generalno  nešto veća u proljeće, no nije točno da se kuje tjeraju striktno u proljeće i jesen. Spolni ciklus se sastoji iz četiri faze, a u svakoj fazi osim vidljivih promjena na spolnim organima, javljaju se i promjene u ponašanju kujice.

Na samom početku tjeranja povisuje se nivo estrogena i upravo taj hormon je odgovoran za većinu vanjskih pokazatelja po kojma vidimo da se kujica tjera - oticanje stidnice, pojava krvavog iscjetka, kornifikacija epitelija. Na kraju prve faze ciklusa nivo estrogena naglo pada i dolazi do naglog podizanja nivoa luteinizirajućeg hormona čemu slijedi ovulacija.

Prvu fazu spolnog ciklusa nazivamo proestrus. U ovoj fazi dozrijevaju folikuli na jajnicima, izlučuje se estradiol, koji uzrokuje proliferaciju sluznice maternice i vaginalnog epitelija. U proestrusu dolazi i do vanjskih promjena na kuji - ona postaje nemirna, privlači mužjake, ali nije spremna za parenje. Vulva je nabrekla i pojavi se iscjedak koji je u početku gust i tamnocrven, a prema kraju prve faze ciklusa postaje svjetliji, vodeniji te manje obilan. Ova faza traje približno 9 dana u prosjeku, no može trajati od 3 pa sve do 17 dana. U proestrusu ženka je atraktivna i privlači mužjake, no ako oni pokušaju parenje reagirat će agresivno ili će sjesti kako bi spriječila kopulaciju.

Druga faza se naziva estrus i predstavlja vrhunac spolne aktivnosti. Tada je kuja spremna za parenje, a pri kraju ove faze ciklusa opet će odbiti kopulaciju. Estrus traje u prosjeku 9 dana, ali ta brojka varira od 3 pa sve do 21 dan. U ovom periodu kujica će pred mužjakom stajati mirno, micat će rep, jer je spremna za parenje.

Sada dolazi do pada koncentracije estrogena i slijedi predovulacijski val drugih hormona koji će izazvati ovulaciju. Do ovulacije dolazi na početku estrusa. Iscjedak postaje svijetao, a količina iscjetka je minimalna.

Treća faza ciklusa je diestrus, a kujica ulazi u nju približno 6-8 dana nakon ovulacije. Kasni estrus i rani diestrus mogu se preklapati, pa će kujica iako je već u ovoj fazi   još uvijek  dozvoliti parenje.

Sada dolazi do oblikovanja žutih tijela na jajnicima i ako ženka nije gravidna, ta će faza trajati oko 60 dana, a kod gravidnih kuja završit će okotom. U razdoblju diestrusa dolazi do regresije prije opisanih promjena na spolnim organima pod utjecajem hormona progesterona.

Posljednja faza spolnog ciklusa je anestrus - faza spolnog mirovanja koja traje približno 4.5 mjeseca.

Dolazi do regeneracije endometrija koja je kompletna nakon 130-150 dana. U toj fazi dolazi do snižavanja koncentracija spolnih hormona u plazmi.

Opisane faze spolnog ciklusa moguće je pratiti pregledom vaginalnog brisa pod mikroskopom. Tako pratimo promjene na epiteliju vaginalne sluznice koji se mijenja pod utjecajem hormona, te možemo otprilike odrediti kad je došlo do ovulacije, odnosno kada je optimalno vrijeme za parenje kuje. Uz kontrolu vaginalnog brisa obavezno vadimo krv i određujemo koncentraciju progesterina jer će nam taj parametar preciznije odrediti termin ovulacije, dati će nam i potrebne informacije kako bi točno mogli odrediti termin okota.