Imam spušteno desno rame. Vidim veliku razliku između ramena što se veličine tiče. Desno rame je i kraće od lijevog. Trenirao sam godinu dana, pa se godinu i pol dana mučio s bolovima u predjelu lopatice. Bol se sada smirila. Ima li šanse da izjednačim ramena?



Vizualno spušteno rame može biti uzrokovano s nekoliko različitih stanja.

Manja vizualna razlika prisutna je u većini sportova sa dominantnom rukom (tenis, bacanje koplja, kugle, diska i sl.), pri kojima rame dominantne ruke izgleda malo spušteno u odnosu na drugo. Razlog za to je veća mišićna snaga, a naročito mišića depresora lopatice, koji značajno doprinose snazi šuta, smeča ili izbačaja.

Skolioza grudnog segmenta kralježnice u pravilu za posljedicu ima vizualni dojam spuštenog ramena, a sve poradi krivine koja može imati i rotacijsku komponentu. Rezultat promijenjenog oblika cijelog prsnog koša jest- spušteno rame.

Bolna stanja vezana uz vratnu kralježnicu, a posebice ona koja dugo traju ili su vezana za pritisak na izlazište živca, mogu uzrokovati lokalni mišićni spazam, a kao obrambenu reakciju tijela. Takva reakcija može “podići” rame na bolnoj strani, ostavljajući dojam spuštenog na drugoj.

Diskinezija lopatice, odnosno njeno nepravilno kretanje pri podizanju ruke iznad glave, obično je uzrokovana slabošću jednog ili više mišića u njenoj okolini. Tako kriva kretnja lopatice uzrokuje drugačiju aktivaciju preostalih mišića, dodatno podižući rame, koje potom izgleda više od suprotnog, koje je “spušteno”.

Osim navedenih i cijeli niz drugih, ali rijetkih stanja može se prezentirati kao spušteno rame. U zavisnosti od uzroka, sanacija može biti relativno jednostavna i brza (bolna stanja vrata, mišićna slabost), kompleksna i spora (oštećenja tetiva u ramenu, kalcifikati i sl.) ili nemoguća (skolioza). Ipak, specifičnim vježbanjem u većini slučajeva može se barem smanjiti dojam različite visine ramena.