Neku večer zvao me prijatelj koji je cijeli dan imao strašan proljev. Bio je toliko iscrpljen da je već pomišljao da ide na hitnu pomoć. Spakirala sam dvije velike žlice sjemena štavelja i odnijela do njegove kuće s uputama za izradu čaja i otišla doma

 

Pred desetak godina u jesen bila sam u posjeti kod bake u Slavoniji. Baka je primijetila da je na obližnjoj livadi zrelo sjeme štavelja i predložila da ga idemo pobrati. Zrelo, suho sjeme štavelja koristi se kod probavnih viroza. Došle smo na livadu i počele sakupljati sjeme, kada je naišao čovjek iz sela i pitao nas za što ga beremo. Rekle smo mu da sakupljamo sjeme da ga spremimo za zimu za slučaj proljeva. Čovjek je komentirao da je i on namjeravao ovih dana ići sakupljati to sjeme, ali da njemu trebaju velike količine pa nikako da uhvati vremena. Kroz razgovor smo saznale da ima farmu svinja i da sjeme sakuplja za čaj jer njime zaustavlja proljev kod prasadi koji zna biti poguban. Tvrdio je da ovo sjeme pomaže čak i kada lijekovi ne pomažu. Eto, mala informacija za one koji (još) uzgajaju svinje.

Ovogodišnje sjeme štavelja nabrala sam jesenas u Lici pored Perušića. Spremila ga i čekala da vidim kome će biti potrebno. Često uoči zimskih blagdana ili nakon njih krene vrijeme trbušnih/probavnih viroza.

U Hrvatskoj je popisano 6 vrsta samoniklog štavelja koji pripada rodu Rumex (kiselica). Najviše ispitivan i tradicionalno najviše koristan je konjski štavelj Rumex crispus. Progooglajte latinski naziv biljke, sigurno ste ju vidjeli u prirodi. Za ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi biljke, ali ovdje ćemo se ograničiti samo na suho, zrelo sjeme. 

Neku večer, kasno, oko 23 sata, zvao me prijatelj koji je cijeli dan imao strašan proljev. Do navečer je već bio toliko iscrpljen (i po njegovoj opravdanoj sumnji dehidrirao) da je već pomišljao da ide na hitnu pomoć. Problem je bio što se nije mogao niti na par minuta odvojiti od WC školjke, ali niti od špine za vodu koliko je bio žedan. Spakirala sam dvije velike žlice sjemena i odnijela do njegove kuće, pružila mu kroz prozor auta vrećicu s uputama za izradu čaja i otišla doma. Ujutro mi je poslao poruku da je uneredio cijeli krevet i pola stana na putu prema WC-u. Prvo sam se šokirala kako je moguće da štavelj nije djelovao, a onda shvatila da se šali. Dakle, 1 šalica čaja mu je u roku od 20 minuta zaustavila proljev. Druga šalica (a rekla sam da popije samo jednu) ga je zabetonirala do te mjere da je sljedećih dana jeo samo masnu hranu i povrće u želji da mu crijeva  ponovo prorade.

Dakle, i kod štavelja, kao i kod mnogih biljaka, manje je – više. I kod štavelja, kao i kod mnogih drugih biljaka, držite se propisane doze, jer sve što je biljno ne mora biti da je i vrlo nježno.

Ako i vas nakon blagdana ili u proljetno vrijeme uhvate trbušne viroze, sjetite se štavelja. Koristi se na način da se 1 ravna žlica suhog sjemena prelije sa šalicom kipuće vode, poklopi i pusti stajati bar 30 minuta. Pije se mlaki čaj (ako je potrebno, malo ga zagrijte), nezaslađen i uvijek polako na gutljaje.