Artroza koljena znači kroničnu, degenerativnu, progresivnu bolest, karakteriziranu propadanjem hrskavice i promjenom oblika kostiju zgloba. Liječenje artroze koljena kompleksna je zadaća koju zajednički trebaju sprovoditi liječnik, fizioterapeut i pacijent, a s ciljem smanjivanja ili uklanjanja bolova i održavanja pokretljivosti.

Uloga liječnika ortopeda prvenstveno je u dijagnostici, eventualnom propisivanju lijekova i primjeni operativnih tehnika,ako su i kada indicirane. Kod artroze dvije su grupe operacija- palijativne i funkcionalne.

Funkcionalne su osteotomija (promjena smjera kosti, kojim se mijenja opterećenje na hrskavicu) i artroplastika (ugradnja umjetnog zgloba).

Palijativne su sve ostale operacije (najčešće artroskopske), prilikom kojih se brusi hrskavica, čiste slobodna tijela i meniskusi ili odstranjuju osteofiti. Cilj takvih operacija je smanjiti bolnost. Kada se to ne dogodi, uzroci bolnosti mogu biti slabost mišića, loša cirkulacija, i čitav niz drugih razloga, čije je otkrivanje i sanacija zadaća iskusnog fizioterapeuta.