Više je nego očigledno da suvremeni život nije dizajniran kako bi sačuvali zdravlje. Izlaganja protiv pušenja imaju vrlo ograničen učinak sve dok cigarete možete kupiti na svakom uglu

 

Očekivani životni vijek već godinama raste, ali izgleda da je plafon vrlo blizu. Trend već neko vrijeme usporava i sve ukazuje da bi se mogao i okrenuti. Očekivani životni vijek u SAD pada već 3 godine zaredom. Za informaciju, životni vijek u SAD je niži nego u svim drugim razvijenim državama zapadnog svijeta (trenutno drže 29. mjesto). Usprkos tome što su im izdaci za zdravstvo daleko, daleko najveći. Znači, mršava korist usprkos svim čudima moderne medicine.

Više je nego očigledno da suvremeni život nije dizajniran kako bi sačuvali zdravlje. Izlaganja protiv pušenja imaju vrlo ograničen učinak sve dok cigarete možete kupiti na svakom uglu. Nalijevanje alkoholom nitko neće zabraniti, mobitele još manje. A, općenito, prisutnost otrova i štetnih procedura u svakodnevnom životu je više nego zastrašujuća. Tu govorim o otrovima koji bi se mogli izbjeći, ali ih ne izbjegavamo. Razmislite o svim herbicidima i hormonima, pogledajte što se sve u hranu naknadno dodaje. Pa uključite mikrovalnu pećnicu, pa uključite zagoreno ulje. Ili šećer. Ili saharin. Gotovo u svemu je nešto što nam čini loše. Kada bi htjeli izbaciti samo one glavne otrove, malo toga bi ostalo. Znajući to, „mudri“ propisi će vrlo perfidno sve regulirati. Dozvoljene doze toksičnih tvari prilagođavaju se proizvođačima, pa ispada da živimo u potpuno reguliranom i sigurnom svijetu, gdje milijun malih doza pojedemo na dnevnoj bazi. Kada bi sve to stavili na kup, ispala bi jedna gigantska. A što kada nas nasmiješena lica iz reklama svesrdno mame, gdje je onda poprilično teško ne popustiti? Što kada je fraza da „treba jesti sve“ toliko uvriježena? Što kada nas svi štite, a zapravo rade protiv nas? Kako nakon svega ostati zdrav?

Onda nakon svih blagodati života dolazi medicina kao zadnja instanca ispravljanja vidljive štete. Ali, joj! Medicina ne ispravlja štetu, već tek ponekad ublažava simptome te štete. Onda vam daje Aspirin, da ga stalno pijete, ne misleći da će vam zbog toga možda prokrvariti u želucu. Onda će vam zaboraviti reći da su nuspojave lijekova četvrti uzrok smrti po učestalosti. Onda će se pohvaliti novim, preciznim i skupim uređajima, ali oni su ponekad i sami uzrok bolesti. I onda se zapitajte zašto se još uvijek (samo) iščekuju rješenja za sve glavne bolesti-ubojice… Znam, znam, svi govore da su nam loši geni krivi i da tu leži ključ naših problema.

Znate li što se događa kada se politika i novac globalno udruže? Ako su milijarde u pitanju, onda to znači samo neograničenu moć, gdje će protivnici biti cenzurirani i uništeni. Svi ostali predstavljaju bankomat za frekventnu upotrebu. Romantične rosne livade stvar su prošlosti. Ponor ih progutao.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]