Prije 8 mjeseci operirao sam koljeno. Uklonjen mi je dio meniska i napravljena plastika prednjeg križnog ligamenta. Nakon operacije dva tjedna sam išao na fizioterapiju, a poslije sam vježbao kako su mi pokazali. Problem je što još uvijek ne mogu potpuno ispružiti koljeno, a kada sam pokušao trčati imao sam bolove. Prije operacije trenirao sam nogomet, pa bih htio opet. Imam 25 godina. Što mi savjetujete?

“Plastika” prednjeg križnog ligamenta prilično je obiman operativni zahvat koji uključuje bušenje dvije kosti u koljenu, te postavljanje jedne od tetiva na mjesto na kojem je prije bio ligament. Postupno, tijekom 6 ili više mjeseci, uz odgovarajuću fizioterapiju, tetiva urasta u kost, postaje sve sličnija ligamentu, što daje stabilnost, zglob dobiva kretnju, a mišići snagu. U koliko je sve prošlo kako treba, od prilike 24-30 tjedana poslije operacije koljeno bi trebalo biti u stanju podnijeti trčanje, promjene pravca kretanja, skokove i ostale kretnje u sportu, bez ograničenja.

No, ne ide sve uvijek “po špagi”. U određenom postotku pacijenata zaostane ograničenje kretnji, bilo nemogućnost opružanja, ili manje ograničenje pregibanja koljena. Potonje ne utječe toliko na svakodnevne i sportske aktivnosti, kao prvo. Nemogućnost potpunog opružanja najčešće je rezultat:

– neodgovarajuće sprovedene fizioterapije, naročito u prvih 6 postoperativnih tjedana

– stvaranje varijante tzv. cyclops lezije, odnosno zarastanja tetive s prevelikim ožiljkom, koji tada fizički onemogućava puno opružanje

– problemi sa samom operativnom tehnikom

Bilo koji od ovih problema bio uzrok u konkretnom slučaju, preporuka je pokušati s intenzivnom fizioterapijom pod nadzorom fizioterapeuta postići maksimalni opseg pokreta do 12 postoperativnog mjeseca. U Scipionu u tu svrhu koristimo kombinaciju manualne terapije i specifičnog, intenzivnog vježbanja. Statistički, zadovoljavajuće rezultate postignemo u oko 50% tretiranih pacijenata. U onih kod kojih ovakav pristup ne donese rezultate, nužno je učiniti artroskopiju.