Često se izjednačavaju pojmovi “sigurno za upotrebu” i “zdravo”, mada se radi o dva potpuno različita pojma. Mnogo je papira proteklih mjeseci potrošeno kako bi se objasnilo koliko su piletina, jaja ili ćevapčići sigurni za upotrebu. Inspekcije su harale po dućanima, puno salmonele, puno zgražanja i puno teških riječi o (većinom) stranoj robi. Nadležni ministar postao nam je skoro pa kućni prijatelj. Mnogi su odahnuli kada su takve vijesti netragom nestale. (Stvarno, nestale su doslovno preko noći.) Prevaranti su kažnjeni, zaražena roba je uništena i sve je opet u granicama normale. Narušeno povjerenje je stvar prošlosti, a kupci znaju da jedu sigurnu hranu. Ali, sitan detalj redovito ostaje zaključan u ladici. Hrana bez salmonele ne znači da je ona i zdrava.

Banalan primjer, tek jedan od mnogih. Hrenovke su toliko žestoko konzervirane, pa nećete baš čuti da ih je okupirala salmonela. Dugo traju, vrlo su jeftine, gamad ih ne voli i sasvim su sigurne za upotrebu. Puno pluseva, zar ne? Ali o tome, koliko su nezdrave za vaše tijelo vlada zavjera šutnje. (Ne smijemo uništavati mesnu industriju i radna mjesta.) Kao da je jedino bitno da vas neka hrana ne ubije odmah. A za “umiranje na rate” ionako postoje bolnice. (Kažu da medicina stalno napreduje…) Prije ili kasnije čovjek shvati da sve počinje od bolesnih crijeva.

Jedan obrok hrenovki neće rezultirati trajno nezdravim crijevima, ali ovakva ili slična ustaljena praksa neće proći bez posljedica. Gomilanje crijevne truleži, kronična konstipacija (kada više ni tradicionalni Donat ne pomaže) i generalna patogenizacija nekada zdrave crijevne flore predstavljaju korak prema ponoru.

Dakle, slijedom nepovoljnih događanja, opasno razrastanje Candide više se ne može izbjeći. Naglašeni upalni procesi u crijevnim stijenkama čine ih poroznim za toksine i mikroorganizme. To podrazumijeva ulazak nepoželjnog sadržaja u krvotok i okupaciju udaljenih lokacija. Candida stvara štetu gdje god se pojavi.

Producira acetaldehid, koji onda blokira standardnu energetsku produkciju unutar stanica. Narušena energetska učinkovitost je zapravo znak da doprema kisika ne funkcionira. Smatra se da rak i druge bolesti nastaju upravo na takvoj osnovi. To će se najprije dogoditi u organima koji su vam i inače slabi od ranije. Tu će degenerativni procesi biti najbrži.

Sličan scenarij događa se i zbog lijekova, a prvenstveno zbog antibiotika. Ne sumnjam da su antibiotici mnoge spasili, ali još sam sigurniji da su mnoge zavili u crno. Liniju razumnog korištenja pregazili smo odavno.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]