Kašalj je čest simptom bolesti s kojim se srećemo kod pasa, ali još češće kod mačaka kao i kod sasvim malenih mačića. "Sezona" zaraznog kašlja obično se javlja u jesen i u proljeće, no upravo posljednjih nekoliko tjedana imali smo više slučajeva kašljanja u pasa, unatoč lijepom i toplom vremenu.

Vlasnici pasa nerijetko zamjene kašalj za povraćanje jer kod suhog, nadražajnog kašlja može doći do izbacivanja želučanog sadržaja. Tako se može dogoditi da pristupimo psu kao pacijentu kod kojeg je osnovni simptom povraćanje, te nas takav podatak može zavesti na potpuno krivi put pri postavljanju dijagnoze. Zbog toga je vrlo važno da dobijemo točne anamnestičke podatke. Ponekad je potrebno imitirati zvukova kašljanja i povraćanja kako bi vlasnicima olakšali opisivanje simptoma, što za laika nije nimalo jednostavan posao. Djeluje komično, ali smatram da je vlasnicima tako značajno lakše procijeniti koji zvuk više sliči simptomima njihovog ljubimca.

Kašalj, posebno suh kašalj, vrlo je neugodan za macu i psa, a isto tako i za vlasnika. Uzroci kašlja mogu biti vrlo različiti dijelimo ih u nekoliko osnovnih kategorija: upalne bolesti, neoplazije, kardiovaskularne bolesti, alergije, traume i parazitarna oboljenja.

Pregledom bolesne životinje ustanovit ćemo da li su prisutni još neki simptomi osim kašlja kao što su izostanak apetita, povišena tjelesna temperatura, iscjedak iz očiju i slično. Osnovni dio pregleda pacijenta koji kašlje jest auskultacija pluća i srca kao i područja bronha i dušnika. U nekim slučajevima potrebna je daljnja obrada koja uključuje RTG pluća te laboratorijske nalaze krvi. Dob pacijenta usmjerava nas u samom začetku pregleda jer je mnogo vjerojatnije da ćemo se s malignim oboljenjem ili kardiovaskularnom patologijom sresti kod pacijenata koji su u trećoj životnoj dobi. Kod mladih pasa i posebno kod mačaka uglavnom se srećemo s infektivnim i parazitarnim oboljenjima. U svakom slučaju kašalj koji traje duže od 24 sata dobar je razlog za posjet veterinaru.

Jedan od važnih podataka koji će veterinar zatražiti od vas jest da li pas ili maca kašlju u mirovanju ili samo kada se uzbude, pa nije loše da obratite pažnju na to kako biste mogli dati što više informacija.

Poznavanje trenutne situacije u gradu i okolici, također će veterinaru olakšati postavljanje dijagnoze. Ako se radi o kašlju kod mladog psa, koji je inače zdrav i u dobroj kondiciji, posumnjat ćemo na zarazni kašalj. Uvijek je potreban dodatni oprez kod starijih pasa kod kojih zarazni kašalj može zamaskirati neko primarno oboljenje.