Alternativa je po nekim pitanjima godinama ispred medicine. U to sam se neposredno uvjerio mnogo puta


Svijet je pun suprotnosti i antagonizama. Ljudi se svrstavaju na ovu ili onu stranu, obično misleći da su apsolutno u pravu. A ako su oni u pravu, to bi značilo da su ostali u krivu. Stvar je karaktera da li se antagonizmi smatraju kao nešto smrtno ozbiljno ili se sve svodi na zabavu uz neobavezno čavrljanje. Malo drugačija pravila važe (ili bi barem trebala važiti) kada je u pitanju zdravlje. Kao da su službena i alternativna medicina na pomalo začuđujuće suprotstavljenim pozicijama i kao da svojevrsna „ratna zona“ eskalira iz dana u dan. Zar nije bolje zdravlje primarni interes svih? Odgovor i nije tako jednostavan.

Prema teoriji, službena medicina (ili samo medicina) je bazirana na vrlo ozbiljnim, temeljitim i dugotrajnim istraživanjima, gdje se ništa ne prepušta slučaju. Dakle, samo najbolje od najboljega dolazi u upotrebu, čime se osiguravaju optimalna rješenja, koja u tom trenutku postoje. Prema medicini, u liječenju je vrlo preporučljivo izbjegavati sve ono što oni ne podupiru. Drugim riječima, alternativa je daleko manje istražena, sigurnosni aspekt je upitan, a stručnost terapeuta problematična. Sada dolazi „ali“…

Oko medicinskih istraživanja moglo bi se štošta napomenuti. Sukobi interesa nisu nimalo rijetki, kao i naknadna saznanja o nedjelotvornosti ili štetnosti nekih postupaka ili lijekova. Ali, zdravstvo je preunosan posao, da bi konkurencija bila dobrodošla. (To je slično kao i odnos prema prijedlozima opozicije u Saboru. Svaki stoti prijedlog ili primjedba se prihvaćaju, ako i toliko.) Konstantno podgrijavanje atmosfere oko najava vrlo skorih senzacionalnih otkrića već postaje zamorno. (Više takvih „najava“ slijedio sam godinama, ali ništa se nije dogodilo. Došle su samo nove najave.)Ali osigurava podjelu kolača, u kojoj alternativi ostaju samo mrvice. Znate ono, milijuni znanstvenika misle za vas i milijarde se ulažu da bi vama bilo bolje. Prevrnut ćemo gene, promiješat ćemo stanice. Jeste li za tabletu od milijun dolara?

Bez obzira na mrvice, alternativa je po nekim pitanjima godinama ispred medicine. U to sam se neposredno uvjerio mnogo puta. Žalosno je da to neprocjenjivo blago ostaje dobrim dijelom neiskorišteno. Novac za propagandu je vrlo ograničen, a podmetanja sa strane nikada ni ne prestaju. Svojevrsna atmosfera straha djeluje demotivirajuće. Možda će nekome zvučati paradoksalno, ali upravo najkvalitetniji alternativni protokoli izvrgnuti su najvećim pritiscima. Krivi su oni koji su to smislili, krivi su oni koji to puštaju u javnost, a krivi su i oni koji to koriste. Naravno da su i izliječeni krivi. Njima se izlječenje pričinjava ili nisu ni bili bolesni. U cijelu priču onda upadaju nadriliječništvo, zabrane, specijalna priopćenja o plutajućim opasnostima i mnoštvo studija koje će „dokazati“ prevare i vratiti narod na ispravan put. Još uvijek mi zvoni u ušima izjava jednog vrlo uglednog zdravstvenog djelatnika: „Nije važno da li ste ozdravili, već kako ste ozdravili.“ Jednostavno, živimo u svijetu, koji ponekad funkcionira na čudan način.

Neizlječivo je daleko rjeđa biljka nego se usuđujete razmišljati. Show must go on.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]