Pri traumatskom iščašenju ramena dolazi do oštećenja čahure zgloba i dijela ligamenata. Osim toga, dio hrskavice na prednjem dijelu zgloba strada. Ponekad se odlomi i mali dio kosti


Treniram MMA. Prije sam trenirao odbojku i tu sam povrijedio lijevo rame, imao sam otok ali nije iskočilo,mazao sam neke kreme i otok je spao. Prije dva tjedna na treningu mi je, prilikom udarca, iskočilo lijevo rame. Nisam mogao micati ruku. Namjestili su mi rame i imobilizirali, trebam nositi četiri tjedna, prošla su dva, a otok mi nije nimalo spao i rame me boli više nego prije. Zanima me da li poslije završene fizikalne terapije mogu nastaviti trenrati MMA i da li postoji neko rješenje kako bi spriječio ponovno iskakanje ramena?

Kratak odgovor je ne.

U ovom slučaj od velike je važnosti učiniti detaljnu dijagnostiku i točno vidjeti koje su strukture ramena oštećene. Na žalost, ultrazvuk i RTG snimke neće biti dovoljni. Samo magnetska rezonanca daje dovoljno podataka za odgovor na pitanje hoće li konzervativno liječenje biti dovoljno da spriječi ponovnu luksaciju ramena.

Naime, pri traumatskom iščašenju, dolazi do oštećenja čahure zgloba i dijela ligamenata. Osim toga, dio hrskavice na prednjem dijelu zgloba strada. Ponekad se odlomi i mali dio kosti.

Ukoliko se radi o ovakvom nepovoljnom razvoju događaja, kod sportaša čije je rame podvrgnuto velikim silama, tada očekujemo da je na djelu kronična nestabilnost koju nije moguće sanirati fizioterapijom i vježbama, naprosto zato jer se koštani i hrskavični segmenti neće oporaviti. Jedino će vam operativna stabilizacija pružiti mogućnost da se ponovo bavite sportom.

Ukoliko nema oštećenja koštanog dijela čašice zgloba, a hrskavično oštećenje je malo, moguće je pokušati s neoperativnim liječenjem, pod vodstvom fizioterapeuta, a u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Napominjem da svaka nova luksacija dodatno oštećuje zglob i liječenje čini kompliciranijim, a ishod neizvjesnijim.