Više znanstvenika je pokazalo da je nutricionistički pristup psihičkim bolestima superioran standardnom liječenju antipsihoticima i sličnim lijekovima

Mozak je vrlo složena struktura. O njemu dosta znamo, ali još više ne znamo. Slično možemo očekivati i od psihijatrije. Dosta nagađanja, a malo pravih rješenja. Dakle, psihijatrija nas uči da su mentalne bolesti u principu biološkog ili genetskog izvora. Tu mislim i na depresiju i na bipolarni poremećaj i na šizofreniju. Čovjek gubi vezu s realnošću, pati od halucinacija, misli postaju (u najmanju ruku) nelogične, čak ni suicidalna razmišljanja nisu rijetka. Kaos u glavi. Nameće se zaključak da se tu radi o „pucanju određenih veza“ unutar mozga. Nekada savršena mreža sada je isprekidana, što onda dovodi do degeneracija u ponašanju. Po svemu sudeći, ovakvo razmišljanje je pogrešno.

Poznato je da imunološki sustav u „pretjeranoj brzini“ dovodi do sistemskih upala, što se onda iskazuje kroz mnoge degenerativne bolesti, od dijabetesa tipa 2 do Alzheimera. Ali, nova saznanja pokazuju da problemi s citokinima (ključni regulatori imunološkog sustava) pogađaju i neurološki sustav, što podrazumijeva širi spektar mentalnih bolesti. Nered s citokinima može biti posljedica alergija, ali i tipične nezdrave zapadnjačke prehrane. Hrana koja sadrži gluten i mliječni proizvodi često pokreću psihotične napade kod šizofreničara. Manjak nekih vrsta vitamina B i cinka, kao i previše bakra, mogu se uočiti kod većine teških psihičkih bolesnika. A za šećer nisam imao niti ću imati lijepih riječi. I on doprinosi psihičkom raspadu. Dijetalna korekcija i neophodna suplementacija mogu vidno popraviti stanje.

Više znanstvenika je pokazalo da je nutricionistički pristup psihičkim bolestima superioran standardnom liječenju antipsihoticima i sličnim lijekovima. Tako je, između ostalih, dr. Melvyn Werbach utvrdio da kod pacijenata s kliničkom depresijom dolazi do potpunog oporavka samo uz dodatak folne kiseline. Ili, studija s Kings College (London) završava zaključkom da je uzrok mnogih slučajeva šizofrenije u našem okolišu, a ne u genima.

Dugotrajni upalni procesi su nepogrešivi predznaci bolesti. Od toga sve počinje. Nažalost, medicina većinom razmišlja drugačije. Tu je mentalno zdravlje samo problem mozga, a ne sistemski poremećaj. Zbog toga nude jake lijekove, lobotomiju i elektrošokove. Ne bih rekao da se tako povezuju ikakve veze unutar mozga. Još manje je izgledno da će tako mozak bolje funkcionirati. Ali bih rekao da je to put prema stvaranju zombija i živih mrtvaca. Zašto medicina i ovdje pokazuje krajnje iracionalan pristup, koji daleko više doprinosi problemima nego ih rješava?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]