S obzirom na to da su one zapravo striktni mesožderi, zdravlje zubala i usne šupljine uopće, od presudne je važnosti za ovu vrstu životinja.


Mace iznenađujuće često imaju problema sa desnima i zubima. S obzirom na to da su one zapravo striktni meso­ž­deri, zdravlje zubala i usne šupljine uopće, od presudne je važnosti za ovu vrstu životinja. I najmanji problem na desnima ili zubima dovesti će do slabljenja apetita, nevoljkog uzi­manja hrane te već za nekoliko dana do mršavljenja.

Ono što vlasnici najčešće primijete kao prvi znak da nešto nije u redu, upravo je neo­bično ponašanje mačke prilikom hranjenja. Maca dolazi do zdjelice sa hranom, naizgled je vrlo zainteresirana za jelo, tj. gladna, međutim kada pokuša uzeti hranu ili bolno zamija­uče ili jednostavno odustane i odmakne se od posude sa hranom. Ponekad primijetimo da maca slini ili da šapicom trlja usta kao da pokušava nešto izvaditi iz njih. Upalne promjene na desnima mogu biti toliko opsežne i bolne da maca samo bezvoljno leži, a mogu biti praćene i visokom tempe­raturom.

Pri pregledu ovako bolesne mace vidjeti ćemo jako upaljene desni, međutim temeljit pregled može se obaviti jedino u općoj anesteziji kako bismo točno mogli procijeniti o ko­liko opsežnim promjenama se radi i koje strukture zubiju i zubnog mesa su zahvaćene promjenama.

Treba imati na umu da su promjene na ovim tkivima naj­češće vrlo bolne i u velikoj mje­ri umanjuju kvalitetu života ma­ce, pa nam je prilikom lije­čenja prioritet smanjiti, odnosno u potpunosti eliminirati bol, a ako je ikako moguće poraditi na prevenciji kako do opsežnih patoloških promjena ne bi niti došlo.

Podaci iz literature navode da ćemo nasumičnim pregledom maca starih 5 godina kod više od polovice pronaći pato­loške promjene na zubima i /ili desnima.