22.03.2015.
Stomatitis u mačaka

Mace iznenađujuće često imaju problema sa desnima i zubima. S obzirom na to da su one zapravo striktni mesožderi, zdravlje zubala i usne šupljine uopće, od presudne je važnosti za ovu vrstu životinja. I najmanji problem na desnima ili zubima dovesti će do slabljenja apetita, nevoljkog uzimanja hrane te već za nekoliko dana do mršavljenja.
Ono što vlasnici najčešće primijete kao prvi znak da nešto nije u redu, upravo je neobično ponašanje mačke prilikom hranjenja. Maca dolazi do zdjelice sa hranom, naizgled je vrlo zainteresirana za jelo, tj. gladna, međutim kada pokuša uzeti hranu ili bolno zamijauče ili jednostavno odustane i odmakne se od posude sa hranom. Ponekad primijetimo da maca slini ili da šapicom trlja usta kao da pokušava nešto izvaditi iz njih. Upalne promjene na desnima mogu biti toliko opsežne i bolne da maca samo bezvoljno leži, a mogu biti praćene i visokom temperaturom.
Pri pregledu ovako bolesne mace vidjeti ćemo jako upaljene desni, međutim temeljit pregled može se obaviti jedino u općoj anesteziji kako bismo točno mogli procijeniti o koliko opsežnim promjenama se radi i koje strukture zubiju i zubnog mesa su zahvaćene promjenama.
Treba imati na umu da su promjene na ovim tkivima najčešće vrlo bolne i u velikoj mjeri umanjuju kvalitetu života mace, pa nam je prilikom liječenja prioritet smanjiti, odnosno u potpunosti eliminirati bol, a ako je ikako moguće poraditi na prevenciji kako do opsežnih patoloških promjena ne bi niti došlo.
Podaci iz literature navode da ćemo nasumičnim pregledom maca starih 5 godina kod više od polovice pronaći patološke promjene na zubima i /ili desnima.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Crumble s trešnjama
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Sezonska kuhinja
Panna cotta od jagoda – savršena proljetna slastica
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti