Poslodavac koji zapošljava 50 radnika, poslove zaštite na radu “može obavljati sam, ako ispunjava propisane uvjete  ili obavljanje tih poslova ugovoriti ugovorom o radu sa stručnjakom zaštite na radu”.


„Stručnjak zaštite na radu je radnik kojeg je poslodavac odredio za obavljanje poslova zaštite na radu i koji is­punjava propisane uvjete za obavljanje tih poslova“ (čla­nak 2. st.1. t. 28 Zakona).

Poslodavac je odgovoran za organiziranje i provo­đe­nje zaštite na radu „neovisno o tome je li u tu svrhu za­poslio jednog ili više struč­njaka zaštite na radu“ (čla­nak 19.st.4. Zakona).

Poslodavac koji zapošljava 50 radnika, poslove zaš­tite na radu „može obavljati sam, ako ispunjava propi­sane uvjete ili obavljanje tih poslova ugovoriti ugovorom o radu sa stručnjakom zaš­tite na radu ili s ovlaštenom osobom a ako zapošljava više od 51 radnika obvezan je to ugovoriti sa struč­nja­kom zaštite na radu, te ako ima više od 250 radnika ob­vezan je sklopiti ugovor s dva ili više stručnjaka zaštite na radu „koji djeluju u službi za zaštitu na radu“.

Stručnjaci zaštite na radu surađuju s radnicima  i povjerenicima radnika za zaštitu na radu i ovlaštenim oso­ba­ma (članak 20 st.8 Zakona).

Vrste i stupnjeve stručne spreme i broj stručnjaka zaš­tite na radu, ovisno „o rizicima, djelatnosti i broju radnika“ propisuje ministar nad­ležan za rad posebnim pra­vilnikom (članak 20 st.9 Za­kona. Stručnjak zaštite na radu obavlja stručne poslove zaštite na radu određene u čl.21. Zakona.

Poslodavac je dužan osi­gurati uvjete za rad struč­njaka zaštite na radu u skladu s odredbama članka 22. Zakona i omogućiti mu usavršavanje i zaštitu na ra­du i snositi troškove tog os­posobljavanja“.

Stručnjak zaštite na radu potpisuje (s drugima) zapisnik o ocjeni sposobnosti ra­dnika za rad na siguran na­čin (članak 3a, st.3. Zako­na).

O rizicima i promjenama „koje bi moglo utjecati na sigurnost i zdravlje radnika poslodavac, pored drugih obavještava stručnjaka zaš­tite na radu (čl.32).