Preporuke struke za vrijeme epidemije impresivno su varirale. U glavi još i sad vibrira kaos. Svi pamtimo oscilacije po pitanju maski, izlaska/neizlaska, škola da/ne, smrtnost ovakva ili onakva, kao gripa/ne kao gripa… 

Situacija oko koronavirusa polako se smiruje, a privid normale se nazire. Kažem, samo privid. Zaokupljenost nacije virusima je enormna. Strahovi su se usidrili i pitanja se roje. Čak i gnjev buja. Šamaranje bijedom već je uzelo maha. Država nagovještava lagano zatvaranje novčanih slavina, dok famoznih „1,5 metra razmaka“ neumoljivo ždere poduzetnički novac. Nakon krize umiranja slijedi kriza golog opstanka. Rastapanje ekonomije bit će teško zaustaviti. Istovremeno, pojam „struka“ zadavio je medijski prostor. Sve ono što nam se događalo, što se događa i što će se događati vođeno je pravilima struke. To bi trebalo pružiti sigurnost i uvjerenje da jedino struka (znanost) ima uvijek prave i nedvosmislene odgovore, što podrazumijeva da su prateće nevolje opravdane i svrsishodne. Ovo dalje pišem na krilima čiste euforije…

Prvo je struka okupirala gotovo kompletne bolničke kapacitete, postavila krevete po sportskim dvoranama, a nikli su i vojni šatori. Dobar dio liječničkog kadra čekao je Covid-19, a dočekali su tek mrvice. Istovremeno, ostali bolesnici su stavljeni na čekanje. Covid-19 je svojevrsni nacionalni interes, ostalo nije. Liste čekanja bujaju i pojam vremena gubi svaki smisao. No, situacija je danas ipak nešto bolja. Prije si bolest liječio putem telefonskih savjeta, a danas struka pušta do ulaznih vrata zdravstvenih ustanova. Bez trijaže i adekvatnog odobrenja nema u interijer. Do liječnika dolaze samo jako bolesni. Ostali broje dane u kalendaru. Naravno, slabija dostupnost usluga ne podrazumijeva i jeftiniju uslugu. Gdje vi živite?

Preporuke struke za vrijeme epidemije impresivno su varirale. U glavi još i sad vibrira kaos. Svi pamtimo oscilacije po pitanju maski, izlaska/neizlaska, škola da/ne, smrtnost ovakva ili onakva, kao gripa/ne kao gripa… Pa još respiratori pomažu/odmažu. Dijapazon korištenja postojećih lijekova (inače namijenjenih za razne druge bolesti) širio se iz dana u dan. Onako, ajmo probati pa ćemo vidjeti. (Da li je moguće da mi se prikazuju asocijacije na pokusne kuniće? Valjda slučajno…) Struka je Trumpu preporučila antimalarik. Sutra će možda biti nešto drugo. Viruse svakako treba potrovati, smlaviti, spaliti, iskorijeniti. Očerupati i pomesti. Gdje je bacač plamena?

Eh, znam, stiže ljeto. Razdvojeni na plažama, razdvojeni na feštama, bespomoćno mašući rukama koje žude za stiskom. Cjepivo još nije smiješano, iako će stranci (zaraženi i nezaraženi) nahrupiti čim nadležna struka opali po startnom pištolju. Kontrolori metraže planiraju se na svim važnijim točkama, a guranje štapa u nos u svrhu testiranja problematičnih provodit će se u prolazu. Ne smijemo se nikako opustiti, jer drugi val virusa čeka u niskom startu, kao zapeta puška. Tako struka kaže.